Mimica: EK pozitivno ocijenila napredak RH u provedbi SSP-a

EUROPSKA komisija (EK) pozitivno je ocijenila prezentaciju napretka Hrvatske u prvoj godini provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), rekao je u petak na konferenciji za novinare u Zagrebu ministar za europske integracije Neven Mimica.

Konferencija za novinare bila je sazvana povodom predstavljanja prvog Nacionalnog programa RH za pridruživanje EU - za 2003. godinu, koji je Vlada usvojila u četvrtak, a idući tjedan trebao bi ga prihvatiti i Hrvatski sabor.

Mimica je u srijedu u Bruxellesu predstavnicima svih relevantnih direktorata Europske komisije te dužnosnicima zemalja članica EU predstavio napredak Hrvatske u prvoj godini provedbe SSP-a.

Europskim dužnosnicima ´najavili smo da ćemo zahtjev za članstvom podnijeti tijekom grčkog predsjedanja EU-om´, u prvoj polovici iduće godine, rekao je Mimica novinarima.

On je istaknuo da se to može očekivati već u veljači, do kada bi Hrvatska, po njegovim očekivanjima, trebala ispuniti dobar dio političkih uvjeta, što je i temeljni kriterij za podnošenje zahtjeva.

Službeni odgovor europskih dužnosnika bio je, kazao je Mimica, da je za Hrvatsku u ovom trenutku najvažnije kako provodi SSP, dok samo statusno pitanje je li ona potencijalni ili punopravni kandidat nije u prvom planu.

Europska unija želi, naime, prvo riješiti pitanja koja se odnose na prvi krug proširenja, a ne istodobno razmišljati i o novim kandidatima, rekao je.

´Prezentacija napretka Hrvatske u provedbi SSP-a ocijenjena je pozitivno´, kazao je. ´Dobro je primljena i ocijenjeno je da dobro napredujemo´, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mimica smatra da hrvatski zahtjev za članstvom u EU ne bi trebao naići na dugotrajno čekanje.

Mišljenje EU o zahtjevu ´nije realno´ očekivati prije summita EU u Solunu u lipnju iduće godine, a izrada izvješća Europske komisije o takvim zahtjevima u najboljem slučaju traje oko godinu dana, rekao je Mimica.

Podsjetio je da je želja Hrvatske da kandidatom za članstvo u EU postane 2004. te da do 2006. bude spremna za punopravno članstvo.

Govoreći o očekivanjima od summita EU koji se ovih dana održava u Kopenhagenu, a na kojem će se EU proširiti s dosadašnjih 15 na 25 članica, Mimica je kazao da je ´važno da se EU aktivnije postavi prema zemljama procesa stablizacije i pridruživanja´.

Mimica očekuje da će spominjanje tih zemalja u završnoj kopenhaškoj deklaraciji biti prilično općenito.

Zemlje jugoistočne Europe i procesa stabilizacije i pridruživanja očekuju od EU da njezina ohrabrenja ne završe samo na riječima, već da EU što je prije moguće osmisli nove razvojne programe i fondove, rekao je.

Taj ´dodatni financijsko-razvojni input´ značio bi uključivanje EU u razvoj regije, za razliku od, kako je kazao, dosadašnje usredotočenosti na zadržavanje krize i stabilizaciju, koja sadašnjim mehanizmima SSP-a ionako nije potpuno ostvarena.

Mimica smatra da bi Solun bio idealno mjesto za osmišljavanje takve nove zajedničke europske inicijative temeljene na individualnim sposobnostima svake zemlje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara