Mimica: Hrvatska je u Beču dobila podršku

HRVATSKA je u Beču dobila podršku njezinom samostalnom individualnom putu u procesu približavanja EU, izjavio je ministar za europske integracije Neven Mimica u Beču, gdje je sudjelovao na međunarodnoj konferenciji o utjecaju proširenja EU na poslovanje.

´Individualni pristup i mogućnost izdvajanja od zajedničke sudbine je nešto za što se Hrvatska zauzima, ali i nešto za što je Hrvatska dobila veliko razumijevanje od ključnih sudionika na europskoj razini´ rekao je ministar Mimica.

Povjerenik Europske komisije za proširenje EU Guenther Werheugen izdvojio je Hrvatsku iz kruga zemalja Zapadnog Balkana i zauzeo se za njezin individualni put u EU, posebni koordinator Pakta o stabilnosti Erhard Busek preporučio je Hrvatskoj da što prije dade zahtjev za pristup u članstvo EU.

Ministar Mimica je ustvrdio da je Hrvatska već napravila polovicu petogodišnjeg posla u provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju što predstavlja ozbiljnu činjenicu kako je rekao, s kojom se svatko tko prosuđuje hrvatske napore treba suočiti. Dodao je da se na edvodnevnoj konferenciji u Beču zauzeo da ukupni procesi približavanja zemalja jugoistočne Europe EU - procesi stabilizacije i pridruživanja - dobiju veću i odlučniju potporu EU-a glede razvojnih kohezijskih fondova kako bi se otvorili i Hrvatskoj i tim zemljama.

U radu tog međunarodnog skupa kojeg je organizirao poslovni časopis ´The Economist´ sudjelovalo je oko 200 visokih uzvanika.

Ministar za europske integracije Neven Mimica u utorak poslijepodne će u Beču sudjelovati i na glavnoj skupštini austrijsko - hrvatske trgovačke komore koja će se održati u Kući industrijalaca, a u srijedu će govoriti na Danu Hrvatske na Ekonomskom fakultetu u Beču o odnosima RH-a i EU-a te provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara