Mimica održao u Beču predavanje "Hrvatska na putu u EU"

HRVATSKA će do kraja 2006. godine ispuniti uvjete za članstvo u EU, kazao je ponedjeljak u Diplomatskoj akademiji u Beču ministar za europske integracije Neven Mimica u svom predavanju "Hrvatska na putu u EU".

Hrvatska može biti spremna postati članicom EU u 2007. godini, ustvrdio je Mimica, dodajući da će iduće godine biti ispunjeni uvjeti iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što je prva stepenica do pridruženog članstva.

Istaknuo je da je Hrvatska već ispunila više od 60 posto mjera glede provedbe tog sporazuma. Podneseni zahtjev za članstvo i pitanja Europske komisije, koja se očekuju do ljeta, za Hrvatsku su velika obveza u izgradnji stabilnog društva i izvršavanju preuzetih međunarodnih obveza - to je dio procesa i Hrvatska još mnogo toga mora napraviti na svom putu u EU, kazao je ministar Mimica.

Također je ocijenio da Hrvatska ima dobre izglede da u roku od godine dana dobije status kandidata za ulazak u EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Približavanje i priključenje Hrvatske EU-u 2007. neće ovisiti samo o njezinoj pripremljenosti i usklađenosti zakonodavstva sa europskim standardima nego i o spremnosti i volji EU da prihvati nove članice poslije velikog proširenja 2004.

Međutim, Hrvatska vjeruje u proširenje poslije proširenja, rekao je ministar Mimica odgovarajući na pitanja nazočnih dužnosnika iz političkog, gospodarskog i diplomatskog života Austrije u Diplomatskoj akademiji. Također je kazao da Hrvatska očekuje od summita EU u Solunu u lipnju političku poruku potpore kao i poruku zemljama u regiji da se EU obvezuje osigurati zajedničku europsku budućnost zemljama Balkana.

Na upit o suradnji sa zemljama u regiji, ministar je odgovorio da Hrvatska surađuje i kontaktira sa svim zemljama u regiji. Zainteresirani smo za brzu provedbu reformi u svim tim zemljama jer će tako te države postati brže i dio EU, rekao je Mimica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara