Mina ubila pet osoba u bosanskoj Posavini

PEZ OSOBA srpske nacionalnosti poginule su u ponedjeljak u selu Brvnik u Posavskoj županiji BiH dok su na njivi uklanjale korov, priopćile su vlasti.

Istražni organi Posavske županije priopćili su da se vjerojatno radi o minskoj napravi koja je tijekom rata bila postavljena blizu vojnog rova na crti razgraničenja.

U selo Brvnik se polako vraćaju prijeratni žitelji. Povratnicima su obnovljene kuće, ali nijedna donacija nije bila usmjerena na uklanjanje minskih polja.

Na području Posavske županije u BiH od kraja rata do danas 23 osobe su poginule od eksplozija mina, a 13 ih je teško ozlijeđeno.

Prema procjenama stručnjaka za razminiranje, na području Posavske županije na oko 50 milijuna četvornih metara ima između 250.000 do 300.000 mina, koje prijete osobito poljoprivrednicima.

Među nastradalima u ogromnoj većini su poljoprivrednici, a u dva slučaja žrtve su bile i djeca. Donekle ipak ohrabruje podatak da se u posljednje dvije godine smanjio broj nesreća, rekao je voditelj Regionalnog ureda za razminiranje Mirko Miličić.

´U poslijeratnom vremenu aktivnosti su bile usmjerene uglavnom na povratnički teritorij, zatim obradive poljoprivredne površine potrebne za održivi povratak stanovništva kao i čišćenje od opasnih ostataka rata prostora gdje se nalaze ili se trebaju graditi infrastrukturni objekti´, rekao je Miličić.

On je rekao da je prošle godine, uz pomoć međunarodne zajednice, od mina očišćeno rekordnih pola milijuna četvornih metara, dvostruko više nego prethodnih godina. Očekuje se da će ove godine biti očišćeno milijun četvornih metara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara