Ministar Aladrović: Vlada nije spremna mijenjati koeficijente prosvjetarima

Ministar Aladrović: Vlada nije spremna mijenjati koeficijente prosvjetarima
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

MINISTAR rada Josip Aladrović je rekao da vlada nije spremna mijenjati koeficijente prosvjetarima, a HDZ neće pristati na ultimatume HNS-a koji prijeti izlaskom iz koalicije ako se ti koeficijenti iduće godine ne povećaju za 4,3 posto.

"Koeficijenti su uređeni uredbom, to je jednostrani akt vlade. Može se dogoditi da se vlada na to odluči, ali u ovom trenutku čvrsto stojimo kod svojih stajališta", izjavio je Aladrović uoči sjednice vlade. 

Kaže da je vlada bila sprema na povećanje koeficijenta od 4 posto

Ponovio je da je u pregovorima sa školskim sindikatima ponuđen dodatak od 4 posto prosvjetnim djelatnicima kroz granski kolektivni ugovor, no oni nisu pristali ni na kakvo kompromisno rješenje. 

Naime, koeficijent složenosti poslova nije predmet pregovora između vlade i sindikata. U ovom trenutku možemo razgovarati jedino o dodatku kolektivnom ugovoru, pojasnio je Aladrović.

Dodao je i da je ponudom od četiri posto povećanja plaća u prosvjeti, odnosno s 320 milijuna kuna, vlada jasno pokazala želju za uređenjem sustava te da je pozicija vlade "vrlo jasna". 

"Na ultimatume nećemo pristati"

Na poruke predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka koji najavljuje izlazak svoje stranke iz koalicije ako se ne povećaju koeficijenti u prosvjeti, Aladrović ponavlja da HDZ na ultimatume neće pristati.

Još je jučer rečeno da HDZ na taj način ne pregovara, ali naravno da smo otvoreni za generalne razgovore, dodao je.

Na pitanje o mirovinama po posebnim propisima, poručio je kako ne postoji varijanta da se ukinu povlaštene mirovine koje prima 175.000 građana.

"One se ne mogu i nećemo ih ukinuti", istaknuo je te ponovno naglasio da su te mirovine već sada izdvojene iz mirovinskog sustava i isplaćuju se iz općih prihoda proračuna. Jedino njihova "tehnička provedba" ide kroz Zavod za mirovinsko osiguranje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara