Ministar Božinović: Ja nigdje ne vidim nasilje policajaca nad migrantima

Ministar Božinović: Ja nigdje ne vidim nasilje policajaca nad migrantima
Foto: Borna Filić/Pixsell

GOSTUJUĆI u Intervjuu tjedna Media servisa, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je snimku postupanja pograničnih policajaca prema migrantima i nove optužbe da koriste silu prilikom sprječavanja njihova prelaska u Hrvatsku, ali i komentirao možemo li uskoro riješiti problem migracija. Osvrnuo se i na slučaj Daruvarac, a komentirao je i rekonstrukciju vlade. S ministrom Božinovićem razgovarala je Andrea Barać.

Netom prije nego što je Centar za mirovne studije podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja policijskih službenika zbog sumnje na nezakonito postupanje na granici s BiH na osnovu objave snimke Border Violence Monitoringa, samu snimku komentirao je ministar Božinović.

"Ja nisam vidio nikakav snimak nasilja"

"Ja nisam vidio nikakav snimak gdje se pokazuje da hrvatska policija djeluje nasilno. Hrvatska policija radi u skladu sa zakonom i rekao bih da su hrvatski građani i te kako zahvalni i podržavaju ono što radi policija. Ukoliko dođe do nekih prigovora, mi ih provjeravamo. U svim našim internim provjerama, uključujući i ovaj slučaj, nismo utvrdili da je bilo bilo kakve primjene nasilja."

Ako je sve po zakonu, zašto se onda stvorila negativna slika o postupanju policajaca? "Netko ih očito savjetuje da optužuju hrvatsku policiju. Ponavljam, nema govora o kršenju ljudskih prava", odgovara.

Na upit tko migrante savjetuje na optužbe, Božinović tvrdi da ne zna, a svim organizacijama i udrugama koje se bave migrantima poručio je: "Da ih se informira o tome da se u Hrvatsku izvan graničnih prijelaza ne može ući i da će u tom slučaju svatko tko to pokuša biti spriječen."

O Marakeškom sporazumu

Budući da je usvojen Marakeški sporazum, znači li to da u skoroj budućnosti možemo riješiti problem migracija? "Bojim se, tu želim biti potpuno otvoren, da se taj problem u skoroj budućnosti teško može riješiti", odgovorio je.

Upozorio je da se često miješaju izbjeglice i ekonomski migranti koji žele u drugu zemlju zbog boljih uvjeta života.

"Upravo iz toga što je to njihov izbor, ne znači da je to njihovo pravo. Da bi se taj izbor realizirao, mora postojati suglasnost zemalja koje prelaze i zemalja koje su njihovo krajnje odredište. Ako toga nema, onda nastaju problemi."

Dobili smo informaciju da je nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja nad Alžircem, zbog osnovane sumnje da je počinio više kaznenih djela teške krađe, sud 31-godišnjaka pustio da se brani sa slobode. Ministar nam je to potvrdio i dodao da mu je ranije odbijen zahtjev za azilom.

"Ja sam također informiran da je sud donio takvu odluku, međutim to u biti ništa ne mijenja stvari kad govorimo o postupanju MUP-a. U ovom trenutku MUP će mu izdati rješenje o napuštanju Republike Hrvatske."

O "Daruvarcu": Gledam na to s užasavanjem

Osvrnuo se i na slučaj nasilnika Darka Kovačevića Daruvarca koji je također pušten da se brani sa slobode, što Zakon o kaznenom postupku dozvoljava.

"Kao ministar i kao roditelj na to gledam s užasavanjem. Policija je u ovom slučaju odradila svoj posao i nadalje ga radi."

O rekonstrukciji vlade: Nema te priče

O jučerašnjoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost kao i drugi sudionici nije bio rječit. A na upit je li vladi potreban HNS kao koalicijski partner, s obzirom na rast Kluba Milana Bandića, ministar je rekao:

"Nema priče o rekonstrukciji vlade. Zna se što je parlamentarna većina, HDZ je tu čvrst, stabilan i provodi svoju politiku."

Problem iseljavanja Hrvata održava se i na Božinovićev resor, ali ministar ističe da se radi na poboljšanju standarda policajaca, povećavale su se plaće, i dalje će se raditi.

"Ove godine smo upisali 750 novih polaznika što je apsolutni rekord u povijesti MUP-a. To govori da mi policiju pomlađujemo i da postoji interes u mladoj populaciji za poslom u policiji. Ovim tempom ćemo nastaviti i u idućoj godini i pokazati da je policijski posao atraktivan, priznat i poštovan u hrvatskom društvu."

Za kraj se osvrnuo na godinu za nama, kada je sigurnost građana u pitanju, kao i na nadolazeću 2019.

"Ovo je jedan veliki sustav koji ostvaruje sve bolje rezultate. Ove godine je opća stopa kriminaliteta pala za 5,4 posto. Hrvatska ima trend smanjenja kaznenih djela. Generalno, sigurnosna situacija je vrlo povoljna i mi nastavljamo tim smjerom. Siguran sam da će i iduća godina biti na tom tragu."

 

 


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara