Ministar Božo Kovačević za slovenski "Dnevnik" o ilegalnoj gradnji

MINISTAR prostornog uređenja i zaštite okoliša RH Božo Kovačević u razgovoru je za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" izjavio da ne raspolaže podatkom koliko je slovenskih državljana u Istri gradilo kuće i vikendice bez dozvole, ali je upozorio da je eventualna legalizacija tih objekata moguća samo uz plaćanje svih pristojbi ako se uklope u urbanističke planove.

"To se odnosi na već dovršene objekte koji postoje već duže vrijeme. Naša je ideja da u suradnji s lokalnom zajednicom potražimo odgovor na to može li se takve objekte legalizirati ili ih treba srušiti", izjavio je Kovačević.

"Prema nacrtu zakona koji smo pripremili, vlasnik takvog objekta koji se može legalizirati morao bi naravno podmiriti sve pristojbe, a jedinice lokalne samouprave prostornim bi planovima odredile je li neki objekt moguće legalizirati ili ne", rekao je Kovačević u razgovoru za ljubljanski "Dnevnik".

Upozorio je međutim da gradnja bez dozvole nije moguća i da je akcija uklanjanja bespravno sagrađenih objekata usmjerena na to da one koji to misle raditi upozori da "dva puta promisle" prije nego se na to odluče.

"Jadran je u središtu našega zanimanja. Moramo zaštititi naše najveće blago pred nezakonitom gradnjom. Nipošto nećemo dopustiti devastiranje obale", izjavio je Kovačević. Upozorio je da vlasništvo nad zemljištem ne daje pravo na gradnju bez dozvole. "Ni vlasništvo automobila ne daje pravo na vožnju bez vozačke dozvole", upozorio je Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o skladištenju otpada iz nuklearke Krško Kovačević je rekao da je međudržavnim sporazumom Hrvatska preuzela obvezu da zbrine polovicu otpada i brigu oko razgradnje nuklearke nakon isteka njena životnog vijeka.

"Te dvije stvari treba lučiti. Što se tiče nuklearnog otpada nigdje ne piše da odlagalište mora biti u Hrvatskoj. To znači da ćemo razmisliti o svim mogućnostima. Za sada se još nismo odlučili kako zbrinuti nuklearni otpad.", rekao je Kovačević za slovenski dnevni list "Dnevnik".Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara