Ministar financija Ivan Šuker nehotično priznao: Opet smo u banani!

Ministar financija Ivan Šuker nehotično priznao: Opet smo u banani!

Tekst: I. Ćimić
Foto: Goran Mehkek (Cropix)

"PRIHODI i rashodi su na razini prošle godine. Uostalom, poznato vam je kako zadnja dva mjeseca nije kasnila niti jedna isplata koja ide iz proračuna", rekao je danas ministar financija Ivan Šuker okupljenim novinarima, a ti isti novinari, odnosno medijski napisi o nužnosti rebalansa proračuna izbacili su ga iz takta.

Vidno ljutiti Šuker dobacio je kako se previše špekulira u medijima o rebalansu, što svima šteti. Isto tako, najavio je prezentaciju prihodovne strane državnog budžeta, kojom će uvjeriti sve "nevjerne Tome" kako su hrvatske financije - stabilne.

S većim PDV-om i haračem isto kao prošle godine?

No, da nešto zaista nije u redu, dokazuje i činjenica kako se u veljači prošle godine već uveliko osjećala financijska kriza, a koji mjesec kasnije bio je i rebalans proračuna za 2009. godinu. Tada je Vlada Ive Sanadera, u kojoj je ministar financija Ivan Šuker vodio glavnu riječ u ekonomiji, objašnjavala narodu kako se proračun puni ispod očekivanja te da ih je zatekla kriza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas, godinu dana kasnije, s većim PDV-om i kriznim nametom koji je uveden prošlog ljeta, ministar Šuker mrtav-hladan kaže da su prihodi na razini prošle godine, kada je zajedno s premijerom Sanaderom ustvrdio da smo - u banani.

Kako nam je tada lagao Šuker

"U ovom trenutku nitko ne razmišlja o rebalansu proračuna, jer to je jedna čisto tehnička stvar koja se odradi bez problema. Drago mi je da su građani poslušali Vladu što se tiče 'stezanja remena'", rekao je Šuker prije točno godinu dana, kada su ga također naljutili medijski napisi o lošim financijama i nužnosti rebalansa proračuna. Mjesec dana kasnije ipak je bio rebalans, a Šuker je tada govorio o nekim "novim momentima".

Ako je vjerovati današnjoj Šukerovoj izjavi, opet smo u banani. Da i ne govorimo o tome kako je premijerka Jadranka Kosor danas stala u obranu ministra Šukera govoreći kako se uštedjelo gdje god se moglo. Onda nam ne ostaje ništa drugo nego pitati se: gdje su završile naše pare?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara