Ministar Jurčić plan preustroja "3. maja" ocijenio dobrim

PLAN preustroja i poslovne racionalizacije Uprave "3. maja", koji je u početku ove godine dostavljen Ministarstvu gospodarstva, ocijenjen je dobrim, kazao je danas u razgovoru s novinarima ministar gospodarstva Ljubo Jurčić.

Ministar Jurčić danas je za posjeta Primorsko-goranskoj županiji u Rijeci u brodogradilštu ´3. maju´ za zatvorenim vratima razgovarao s poslovodstvom te o položaju županijskog gospodarstva sa županom Zlatkom Komadinom i riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom.

Nakon sastanaka ministar je istaknuo da je plan preustroja ´3. maja´ dobra osnova za poboljšanje poslovanja, koji će Ministarstvo i Hrvatska brodogradnja-Jadranbrod razraditi i odrediti rokove njegove provedbe. Točan broj viška zaposlenih nije moguće znati prije nego se brodogradilište tehnološki i poslovno zaokruži, a to, pak, kazao je Jurčić, ovisi o broju narudžaba za gradnju brodova.

Po Jurčićevim riječima projekt Hrvatske brodogradnje-Jadranbroda pod nazivom Hrvatski proizvođači materijala i opreme za brod, koji je uveden prije godinu dana, počet će se provoditi polovicom ove godine, kad Ministarstvo ocijeni tijek i provedbu organizacijskih i financijskih mjera za sanaciju hrvatskih brodogradilišta. Jedan od načina poticanja domaće proizvodnje brodske opreme bit će i visina državne potpore za gradnju brodova, koja će ovisiti o količini ugrađene domaće opreme, kazao je Jurčić.

Župan Komadina rekao je da su razgovarali i o boljem povezivanju domaće proizvodnje i trgovine u Primorsko-goranskoj županiji, o stanju u riječkom PIK-u, riječkoj veletržnici te potrebi što bržeg svršetka stečajnog postupka u Brodokomercu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´U razgovoru o utjecaju tvrtaka kao što su JANAF, INA ili DIOKI na okoliš složili smo se da u provedbi svakoga poslovnog projekta treba poštivati visoke standarde zaštite okoliša´, dodao je Komadina.

Gradonačelnik Obersnel je istaknuo da je Ministarstvo poduprlo županijski projekt po kojem će se sa 150 milijuna dolara zajma Svjetske banke modernizirati i komercijalizirati riječka luka.

Dodao je da se u županijskoj i gradskoj upravi te Ministarstvu slažu da je ´3. maja´ okosnica županijskoga gospodarskog razvoja te kako se nada da će biti uklonjene sve sumnje da bi to poduzeće moglo biti ugašeno.

Ministar Jurčić sastao se i sa županijskim gospodarstvenicima, predstavio im osnovne odrednice hrvatske gospodarske politike 2003. i odgovarao na njihove upite.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara