ministar Jurčić: zbog iračke krize pad izvoza "Đure Đakovića"

Trenutačni je problem u "Đuri Đakoviću" pad izvoza zbog situacije u Iraku, ocijenio je ministar gospodarstva Ljubo Jurčić nakon trosatnog sastanka, zatvorenog za javnost, s Upravom "Đakovića", predstavnicima lokalne vlasti i čelnicima Sindikata metalaca, održanog kasno poslije podne u Slavonskom Brodu. L

Riječ je o stopiranju ugovora, vrijednog 13,5 milijuna eura, koji se odnosio na izvoz utovarivača na iračko tržište. No, gledajući u cjelini, sudionici sastanka optimistično su zaključili kako je situacija u "Đakoviću" danas bolja, samo treba ubrzati proces restrukturiranja.

"Proizvodnja i ukupni prihodi u 'Đuri Đakoviću' rastu, a gubici se smanjuju", rekao je ministar Jurčić.

Negativan učinak izgubljenog posla mogli bi kompenzirati novi ugovori. Trenutačno se, kazao je Jurčić, pregovara o poslu za Oružane snage RH u suradnji sa stranim partnerom, kao i o mogućem engleskom ulaganju u Đakovićevu Slobodnu zonu. Sve bi to, dodao je, trebalo jamčiti očuvanje sadašnjih 2000 radnih mjesta, pa i novo zapošljavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pred "Đurom Đakovićem" dugoročno su dobre perspektive bez obzira na organizacijske modele. Postoje velike mogućnosti korištenja resursa, što će značiti i nova radna mjesta, zaključio je Jurčić.

Iako nezadovoljni brzinom rješavanja problema, posebno otezanjem s programom restrukturiranja, u Sindikatu metalaca dijele Jurčićev optimizam te su ponovno pristali na tromjesečno razdoblje socijalnog mira. Po riječima njihova predsjednika Ive Marjanovića, uz sigurnost radnih mjesta i dalje će se inzistirati na uvidu u ugovore pri prodaji pojedinih društava te na prijenosu prava radnika bez obzira na kupca.

Kao krajnji rok za izradu konačnog koncepta restrukturiranja "Đakovića", socijalni partneri dogovorili su kraj lipnja.

(Hina) ruž mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara