Ministar Kalmeta napokon smjenjuje Upravu HAC-a!

Tekst: P. Vidov
Foto: Ilustracija

VLADA će sutra održati sjednicu na kojoj će biti smijenjena Uprava Hrvatskih autocesta. Za Index je to potvrđeno iz više izvora bliskih Vladi i HAC-u. Sigurne su smjene šefa Uprave Jurice Prskala, te Marija Lovrinčevića i Ivice Mlinarevića, a prema nekim informacijama u Upravi bi mogao ostati jedino član zadužen za financije Josip Sapunar.

Informacije o Sapunarovoj smjeni su kontradiktorni; neki izvori tvrde kako će Sapunar usprkos svim aferama ostati u Hrvatskim autocestama, ali dobro upućeni izvori iz HAC-a očekuju i njegovu smjenu pa Sapunarova sudbina neće biti sasvim jasna sve dok Vlada sutra službeno ne potvrdi ovu odluku. Novi šef Uprave HAC-a još nije izabran, ali prema našim izvorima najviše šanse ima sadašnji šef Uprave Hrvatskih cesta Stjepko Boban.

Isključili nadzorne kamere i uništavali dokumente

Informaciju o smjeni članovi Uprave HAC-a već su dobili od ministra Božidara Kalmete, s kojim su imali sastanak u 16:30 sati. Na njegovu odluku nije bilo prigovora, članovi HAC-ove Uprave već su odavno znali što im se sprema. Prema našim izvorima, svi su članovi Uprave već spakirali sve osobne stvari iz svojih ureda u Širolinoj ulici. Isti izvori nam kažu kako su nadzorne kamere na šestom katu zgrade u Širolinoj posljednjih dana bile ugašene. To je kat na kojem je smještena Uprava Hrvatskih autocesta.

Zašto članovi Uprave nisu željeli da ih se promatra, nije nam poznato, ali dobili smo informaciju kako je stroj za rezanje papira proteklih dana radio "prekovremeno". Zasad se ne zna kakve su dokumente uništavali već praktički bivši članovi Uprave.

Unutarnja kontrola zaključila da u HAC-u nema mutnih poslova!

Podsjećamo, u Hrvatskim autocestama proteklih su se mjeseci nizale brojne afere, u čijem je otkrivanju prednjačio Index. O smjeni Uprave počelo se prvi put govoriti prije mjesec dana, ali Kalmeta je tada poručio kako se nikog ne može smjenjivati bez dokaza, samo na osnovu novinskih natpisa. Index je tada objavio niz dokumenata koji dokazuju korupciju u Hrvatskim autocestama, a koja se nije mogla događati bez znanja Uprave i Nadzornog odbora HAC-a. Zasad ne znamo kakve je dokaze Kalmeta dobio, ali iz naših izvora u HAC-u stigla nam je informacija kako je u naručenom izvješću Unutarnje kontrole, koje je dobio ministar prometa, stajalo da u HAC-u nema nikakvih mutnih poslova!

S tim se vjerojatno ne bi složilo Državno odvjetništvo, koje bi ovih dana trebalo podići kaznene prijave zbog mutnog zapošljavanja, skupocjenih automobila koje su članovima Uprave kupovali kooperanti i ugovora o farbanju tunela sa Skladgradnjom. Zbog navedenih afera je već podnio ostavku predsjednik Nadzornog odbora HAC-a i Hrvatskih cesta i bivši državni tajnik u Ministarstvu prometa Zdravko Livaković, koji je ujedno i Kalmetin bliski prijatelj i dugogodišnji suradnik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara