Ministar Pavić naprasno otišao s presice koju je sam sazvao

Ministar Pavić naprasno otišao s presice koju je sam sazvao
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

MINISTAR rada i mirovinskog sustava Marko Pavić danas je odšetao s press konferencije koju je sam sazvao, dok su novinari još uvijek postavljali pitanja.

Pavić je ušao u polemiku s novinarima, a sve je započelo još na početku konferencije kada je tekst u jednim dnevnim novinama nazvao netočnim informiranjem. 

Polemizirao s novinarima

Tome se kasnije tijekom konferencije, postavljajući pitanje, usprotivila autorica teksta. Ona je ministru citirala podatke iz izvješća namijenjenom tijelima EU-a koje je sastavilo njegovo Ministarstvo, a usvojila vlada. Novinarka je zaključila kako Pavićevo Ministarstvo nije ostvarilo ni cilj koji si je samo postavilo, da zaposlenost mladih, koja je među najnižima u EU, povećaju za 0,5 posto, nego je ona još manja za 0,4 posto. 

Pavić joj je odgovorio kako su na vladi isti dan bila dva dokumenta, jedan su Smjernice za aktivnu politiku zapošljavanja, a drugi Izvještaj garancije za mlade. 

"Brojke koje citirate su dobre, ali nisu kompletne za 2018. godinu. Kada gledamo kompletne brojke, dva izvora koje mogu citirati, a to je DZS po kojemu je stopa zaposlenosti mladih rasla za 2,6 posto u zadnjem kvartalu 2018., a po HZMO-u broj mladih koji radi je porastao na 267.500", rekao je Pavić braneći se kako postoje i drugi dokumenti koje je trebalo pogledati.

Odbio precizirati koliko trenutno iznosi stopa zaposlenosti mladih

"4,5 milijarde kuna je uloženo u zapošljavanje, 98.000 više radnih mjesta, 38.287 više stvoreni radnih mjesta u prošloj godini, 267.500 zaposlenih mladih od 15 do 29 godina", ponavljao je Pavić koji je na trenutke vodio žustru raspravu s novinarima.

Na uporno inzistiranje novinara da precizira koliko trenutno iznosi stopa zaposlenosti mladih od 15 do 29 godina, Pavić je počeo pričati kako postoji više metodologija i nije želio egzaktno odgovoriti, što je izazvalo negodovanje novinara, posebno s obzirom na njegovo ranije prozivanje kako su u medijima objavljeni netočni podaci.

U jednom trenutku samo otišao

U jednom trenutku, dok su novinari još postavili pitanja, Pavić je jednostavno izašao iz prostorije i nije se vratio. 

Neki od prisutnih novinara komentirali su kako je riječ o sramoti.

Inače, prije nego što je naprasno otišao s presice koju je sam sazvao, ministar Pavić govorio je i o referendumu "67 je previše" te o marketinškoj kampanji koju provodi Ministarstvo, zagovarajući upravo povišenje granice za odlazak u mirovinu na 67 godina.

Prije odlaska komentirao i referendum "67 je previše"

"To nije protureferendumska kampanja, to je kontinuirana informativna kampanja kojom građane informiramo o cjelovitoj mirovinskoj reformi. Ona je nastala u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, nismo koristili vanjske agencije, izradu spota platili smo 18.000 kuna plus PDV, a troškove kampanje ćemo javno obznaniti nakon njezina završetka", rekao je Pavić na konferenciji za novinare.

O izračunu od 45 milijardi kuna dodatnog troška za državni proračun, ako sindikatima uspije inicijativa za referendum, rekao je kako je tu brojku izračunao stručni tim. Iako to zvuči puno, radi se o realnoj brojci s obzirom na veliki broj umirovljenika.

Pavić je ocijenio kako su proslavu Međunarodnog praznika rada, 1. svibnja, sindikati i oporba iskoristili za manipuliranje građanima.

Pavić o "dezinformacijama i politikantstvu"

"Žao mi je što je Međunarodni praznik rada iskorišten za dezinformacije i politikantstvo, gdje su sindikati zajedno s oporbom manipulirali građanima. SDP je 2013. uveo rad do 67 godina, to postoji u hrvatskom zakonodavstvu već pet i pol godina. Žao mi je vidjeti da gospodin Bernardić potpisuje referendum i koristi inicijativu za europsku kampanju svoje stranke", rekao je Pavić.

Dodao je kako su im se u tome pridružili i Most, kojemu je cilj samo fotelja u Bruxellesu, kao i Živi zid.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara