MINISTAR PICULA PRIMIO CIVILNOG UPRAVITELJA UN-A NA KOSOVU

Hrvatski šef diplomacije Tonino Picula razgovarao je u utorak u Zagrebu s civilnim upraviteljem UNa na Kosovu Michaelom Steinerom o stanju u regiji, a posebice na Kosovu, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Steiner je kao najveće probleme s kojima se susreće naveo veliku nezaposlenost na Kosovu koja potiče njegove stanovnike na emigriranje. Veliki problem predstavlja i organizirani kriminal te još uvijek neriješen političko-pravni status Kosova, kazao je.

Postupni pad interesa međunarodne zajednice za neriješena pitanja na Balkanu također se negativno odražava na situaciju na terenu.

Ministar Picula, nastavlja se u priopćenju, naglasio je da je interes RH stabilna regija. Hrvatska želi svojim primjerom potaći ostale na slijede njezin put u rješavanju otvorenih pitanja. Rješavanje statusa Kosova ne smije destabilizirati regiju, niti dovesti u pitanje granice susjednih država, naglasio je ministar.

U priopćenju se dodaje da je Hrvatska spremna doprinijeti smirivanju stanja i stvaranju uvjeta za održiv razvoj Kosova intenziviranjem gospodarske i kulturne suradnje, te pojačanom suradnjom na suzbijanju organiziranog kriminala.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara