Ministar: Picula primio je šefa diplomacije Gambije

HRVATSKI ministar vanjskih poslova Tonino Picula razgovarao je u četvrtak navečer sa šefom diplomacije Republike Gambije Baboucarrom Blaiseom Ismailaom Jagneom, koji od 12. do 15. ožujka boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, priopćilo je u petak Ministarstvo vanjskih poslova.

Posjet gambijskog ministra prvi je posjet na visokoj razini Gambije od uspostave diplomatskih odnosa s Hrvatskom 1998. godine.

Postignuta je suglasnost oko prijedloga da se hrvatski veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu akreditira u Republici Gambiji, a gambijski veleposlanik u Londonu u Republici Hrvatskoj, kaže se u priopćenju.

Tijekom susreta izraženo je uvjerenje kako je posjet ministra vanjskih poslova Gambije početak dobre bilateralne suradnje u područjima od zajedničkog interesa, posebice u području gospodarstva.

Gambijskoj strani uručeni su nacrti bilateralnih gospodarskih ugovora o trgovini i gospodarskoj suradnji, te o promicanju i zaštiti ulaganja. Farmaceutska industrija, brodogradnja, suradnja luka i turizam su identificirani kao područja moguće hrvatsko-gambijske suradnje u području gospodarstva, pojašnjava se u priopćenju.

Hrvatska strana je istaknula vrlo dobru suradnju koja je ostvarena s Gambijom u međunarodnim organizacijama, posebice Ujedinjenim narodima, a izražena je i zahvalnost Gambiji za potporu koju je, kao nestalna članica Vijeća sigurnosti UN, pružala Republici Hrvatskoj po pitanju Prevlake.

Gambijska strana je potvrdila da će na izborima 2007. podržati kandidaturu Hrvatske za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti za razdoblje 2008/2009, dodaje se u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara