Ministar Primorac čestitao znanstvenicima Đikiću i Husnjak

IVANU ĐIKIĆU i Koraljki Husnjak na rezultatima istraživanja objavljenim u novom broju uglednoga znanstvenog časopisa "Nature", danas je čestitao ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac.

Đikić i Husnjak su nakon višegodišnjih istraživanja otkrili bjelančevinu Rpn13 koja se veže za ubikvitin, važnu staničnu molekulu koja prenosi informacije stanici za razgradnju starih i nefunkcionalnih bjelančevina.

U Primorčevoj čestitci stoji: "Ovo je otkriće dokaz vašega značajnog doprinosa znanosti i na čast je ne samo vama i vašoj matičnoj instituciji, nego i hrvatskim institucijama s kojima surađujete te vašim suradnicima u Hrvatskoj."

Primorac sretan zbog uspjeha ostvarenog zahvaljujući obrazovanju u Hrvatskoj

Ministar je ujedno "sretan što je taj uspjeh ostvaren zahvaljujući i obrazovanju i iskustvu koje su Đikić i Husnjak stekli u Hrvatskoj, ali i što svojim radom svjetske prepoznatljivosti promiču ugled domovine i naših znanstvenih institucija".

No, još ne tako davno Primorac i Đikić baš i nisu gajili dobre odnose, iako ni današnja čestitka vjerojatno ne znači smirivanje tenzija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napeti odnosi Primorca i Đikića

Sukob između Primorca i Đikića traje već nekoliko godina i to zbog toga što je ministar, kako tvrdi Đikić, optužio znanstvenika da je nezakonito stekao status izvanrednog profesora na Medicinskom fakultetu.

Spor je kulminirao krajem prošle godine kada je Đikić ustvrdio da ga ministar Primorac želi uništiti. Otkrio je da mu je Primorac prijetio kako će ga uništiti jer nije želio prihvatiti njegovu "nemoralnu ponudu" da ocrni jednog svog kolegu, za što mu je ujedno ponudio milijune eura za znanstvene projekte.

Primorac je odgovorio da su laži da je Đikiću nudio novac za ocrnjivanje Miroslava Radmana, ravnatelja Mediteranskog instituta za istraživanje života i rekao kako se i sam Radman ogradio od Đikićevih izjava.

Čak je, zbog tih Đikićevih optužbi, iznesenih prilikom gostovanja u emisiji HTV-a "Nedjeljom u 2", najavio i tužbu zbog klevete od koje je na kraju ipak odustao.

A.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara