Ministar Primorac najavio besplatne udžbenike za sve

MINISTAR znanosti, obrazovanja i športa, Dragan Primorac jučer je u osnovnoj školi Antuna Augustinčića u Zaprešiću najavio isporuku besplatnih udžbenika i za prve razrede srednjih škola do kraja tjedna.

Besplatni udžbenici za prve razrede osnovnih škola već su isporučeni u 843 osnovne škole diljem Hrvatske, te u 1202 područne osnovne škole, zaključno s jučerašnjim danom.

"Radi se o 419 novih naslova udžbenika, na čijoj je izradi sudjelovalo više od tri tisuće znanstvenika i profesora, dok je u tiskanju sudjelovalo 46 nakladnika koji su za svoj posao dobili otprilike 200 milijuna kuna", rezultatima se pohvalio ministar Primorac, dodavši kako će roditelji prilikom preuzimanja udžbenika potpisivati izjavu kojom jamče povratak knjiga, te nadoknadu eventualnog oštećenja.

Primorac je najavio kako će ovim programom u sklopu HNOS-a u sljedeće četiri godine biti osigurani besplatni udžbenici za sve učenike, pod pretpostavkom da se jedan udžbenik može koristiti najmanje tri godine.

Ministar smatra kako će eventualni prekid ovog programa od svake buduće vlade rezultirati "njenim silaskom s vlasti u par sati, budući da su besplatni udžbenici svima u interesu".

Eventualne pogreške u distribuciji u sljedećih šest dana provjeravat će poseban ured za distribuciju udžbenika, formiran u sklopu Ministarstva obrazovanja, a Primorac je najavio i prilagodbu udžbenika za 56 slijepih učenika, koji će svoje udžbenike dobiti početkom školske godine.

Usklađivanje hrvatskog školstva s europskim standardima, također predstavlja prioritet za ministra Primorca.

"U sljedeća dva dana objavit ćemo natječaj za program pedagoškog standarda kako bi se do 2010. domaće školstvo uskladilo s europskim", najavio je također Primorac.

Ma.N.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara