Ministar Primorac zakinuo "Sveti Duh" za 30 milijuna kuna?

PROJEKT privatizacije bolničke dijalize godinu i pol dana nakon realizacije "pada u vodu". Postupak otkazivanja svih ugovora između Sv. Duha i privatne poliklinike bit će otkazan, najavljuje ravnatelj "Svetog Duha" i dodaje da je zagrebačka bolnica oštećena za najmanje 30 milijuna kuna.

"Upravno vijeće Opće bolnice "Sveti Duh" u Zagrebu prije nekoliko dana odlučilo je pokrenuti postupak redovitog otkazivanja svih ugovora koje ta bolnica ima s privatnom Poliklinikom Sveti Duh 2." - izjavio je za Večernji list ravnatelj bolnice "Sveti Duh" dr. Mladen Bušić.

"Ne sumnjam u dobre namjere projekta, ali je model ostvarivanja upitan. U poslovnom odnosu između Bolnice "Sveti Duh" i privatne ustanove, Poliklinike "Sveti Duh 2", nema obostrane koristi. Prema opsežnoj dokumentaciji kojom raspolažem, više je nego jasno da je financijski oštećena bolnica i država." - dodao je dr. Bušić.

"Smatram da je bolnica oštećena za najmanje 30 milijuna kuna i zbog toga raskidamo ugovor sa "Svetim duhom 2", te dijalizu vraćamo bolnici. Pacijenti tu proceduru neće osjetiti ni u jednom trenutku. Aparati ostaju bolnici jer su oni u vlasništvu proizvođača, a isplaćuju se potrošnim materijalom iste tvrtke. Novi vlasnici tvrde da su u uređenje prostora uložili oko 20 milijuna kuna, no uprava bolnice smatra da je njihov ulog bio najviše pet milijuna kuna pa će od izvođača radova tražiti fakture." - objasnio je ravnatelj bolnice Sveti Duh.

Projekt su vodili tadašnji ravnatelj dr. Dalibor Krpan i Uprava "Svetog Duha" s tadašnjim Ministarstvom zdravstva. Kako doznaje "Večernjak" isto su zaključuli i u povjerenstvo Gradskoga poglavarstava za restrukturiranje i sanaciju bolnice.

Investicijski fond "Danel" iz Nizozemske je s bolnicom "Sveti Duh" ugovorio da najveća dijaliza u Hrvatskoj i njezinih 200 pacijenata prelazi u ruke novih vlasnika Poliklinike "Sveti Duh 2".

Ministar Dragan Primorac bio je od 9. siječnja 2003. do 31. prosinca 2003. godine na čelu Poliklinike, a želio je iz iz bolnice izvući profitabilne djelatnosti; citogenetski laboratorij, laparoskopsku kirurgiju, centar za žensko zdravlje i centar za osteoporozu.

Novi vlasnik Poliklinike trebao je sagraditi novu zgradu, ali je izmjenom ugovora to odgođeno. Večernji list piše da je čak devet ugovora, aneksa i drugih promjena doneseno bez suglasnosti Upravnog vijeća bolnice.

Novim vlasnicima iznajmljeno je 860 četvornih metara za početnih sedam eura po četvornom metru, odnosno promijenjeno na tri i pol eura. Prostor je uređen, krenuli su s dijalizom 1. studenoga 2003. godine za koju su od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje dobivali 950 kuna po pacijentu.

10. listopada 2003. Ministarstvo zdravstva izdalo je rješenje Poliklinici prema kojem su ispunjeni svi uvjeti za obavljanje dijalize iako niti jedan zakonom propisan uvjet nije bio ispunjen, a potpisao ga je tadašnji ministar Andro Vlahučić.

Primorac, tadašnji ravnatelj uputio je ponudu o potpisivanju ugovora o plaćanju dijalize HZZO-u, što je predsjednik Upravnog vijeća HZZO-a Nikica Gabrić i prihvatio. Ugovor je potpisan na ukupno 5,8 milijuna kuna.

Nova dijaliza proradila je 1. studenoga 2003. u bolnici, a novac je sjeo na račun Poliklinike "Sveti Duh 2", zbog čega je u 21 dan oštećena za 1,5 milijun kuna.

Uz to bolnica je oštećena za iznos režija kojih je platila i razlike u cijeni iznamljivanja prostora za dodatnih 1,6 milijuna kuna, te za 2,5 milijuna kuna, zbog tri liječnika, devet medicinskih sestara, sedam čistačica, tri serviserke i jednog servisera koje novi vlasnik nije zaposlio.

Bolnički dug od 10 milijuna kuna također nije preuzet, a oštećena je i za 15 milijuna kuna, koliko bi ostvarila višak prihoda na oko 45 milijuna kuna od svote koju je HZZO platio za dijalizu.

USKOK je prošle godine istraživao slučaj privatizacije, ali nije pronašao ništa sumnjivo.

"Dok sam bio ravnatelj Poliklinike Sveti Duh 2, oko šest-sedam mjeseci, sve je bilo briljantno čisto. Posljednjih godinu i pol dana s Poliklinikom nemam nikakve veze, a sve što je ondje napravljeno bilo je uz suglasnost Skupštine grada. Oni koji pokušavaju nešto insinuirati, na njihovu žalost, razočarati će izvješće Državnog odvjetništva koje je ustanovilo da je u Poliklinici sve čisto." - komentirao je ministar Primorac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara