Ministar rada predstavio mjere za zapošljavanje vrijedne 2,5 milijarde kuna

Ministar rada predstavio mjere za zapošljavanje vrijedne 2,5 milijarde kuna
Foto: Pixsell/Damir Špehar
 
SAMOZAPOŠLJAVANJE, ali i što veći broj pripravnika u privatnom sektoru s ciljem stjecanja stalnog zaposlenja, koje će odvratiti mlade od odlaska iz Hrvatske, glavni su ciljevi aktivnih mjera zapošljavanja koje se primjenjuju od početka ove godine, rekao je u Bjelovaru, predstavljajući te mjere, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.
 
"Vlada je osigurala gotovo 2,5 milijarde kuna za povećanje broja radnih mjesta, pri čemu je za aktivne mjere zapošljavanja planirano 1,6 milijardi kuna", istaknuo je ministar Pavić.
 
Dodatnih 400 milijuna kuna izdvojit će se za program Zaželi, namijenjen zapošljavaju starijih osoba, 300 milijuna kuna planirano je za zapošljavanje dodatnog osoblja koje će osigurati dvosmjenski rad vrtića te još stotinu milijuna kuna za ostale mjere i programe, rekao je.
 
Većina mjera zapošljavanja doživjela promjene
 
Što se pak tiče aktivnih mjera zapošljavanja, od ukupno 11 poticajnih mjera njih 10 primjenjivalo se i prošle godine, no većina ih je doživjela promjene. Tako je u mjeri "Potpore za zapošljavanje" povećan postotak sufinanciranja na maksimalni mogući za sve kategorije nezaposlenih osoba te iznosi 50 posto godišnjeg troška bruto II plaće, a za osobe s invaliditetom 75 posto.
 
U segmentu pripravništva povećane su plaće za one koje zapošljavaju privatni poslodavci, a omogućeno je i pokrivanje troška plaće u javnom sektoru.
 
Kriteriji za potpore za usavršavanje dodatno su precizirani, a potpora sa samozapošljavanje povećana je na 55 tisuća kuna, odnosno 70 tisuća ako se kombinira sa stručnim osposobljavanjem za rad.
 
Potiče se udruživanje
 
Novina je i poticanje udruživanja, pa se tako petero osoba može udružiti i osnovati zadrugu te ostvariti pravo na poticaj od ukupno 270 tisuća kuna.
 
"Oko 80 posto tvrtki otvorenih putem poticaja za samozapošljavanje preživi prvu godinu. Riječ je, dakle, o mjeri koja daje rezultate i zato smo je dodatno poboljšali", naglasio je ministar Pavić.
 
U mjeri osposobljavanja na radnom mjestu dodana je nova ciljana skupina, a riječ je o nezaposlenim osobama koje su prijavljene u evidenciju dulje od 12 mjeseci te su izgubile znanja i vještine potrebne za rad u zvanju za koje su se obrazovale.
 
Uvedena je i nova mjera osposobljavanja za stjecanje odgovarajućeg radnog iskustva za osobe starije od 30 godina, namijenjena onima koji sukladno Zakonu o radu imaju obvezu polaganja stručnog ispita. Omogućeno im je stjecanje formalnih uvjeta za polaganja stručnog ispita i pokriven trošak prijevoza koji sad iznosi 1 kunu po kilometru.
 
Javni radovi, potpore za očuvanje radnih mjesta i mjera "Stalni sezonac" ostale su neizmijenjene te su i dalje u primjeni, rekao je ministar Pavić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara