KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Ministar rekao zašto su zapravo uveli e-propusnice

Ministar rekao zašto su zapravo uveli e-propusnice
Screenshot: HRT

MINISTAR uprave Ivan Malenica gostujući u HRT-ovoj Temi dana objasnio je zašto je vlada išla u uvođenje e-propusnica. 

"Imamo digitalnu platformu za izdavanje propusnica, u stvaranju su sudjelovala razna državna tijela. Olakšavamo građanima podnošenje zahtjeva te poslodavcima izdavanje propusnica. Imat ćemo čitavu kontrolu nad izdanim propusnicama", rekao je Malenica.

Dodao je da je bilo zloupotreba. 

"Do sada su propusnice mogli izdavati mnogi, nemamo na jednom mjestu koliko je izdano. Sada ćemo imati podatke koliko je propusnica izdano. Bilo je određenih zlouporaba. Sada centraliziramo cijeli sustav, on je povezan s Poreznom upravom. Stožer civilne zaštite će također znati koliko je izdano propusnica, a sustav će biti povezan i s HZJZ-om, tako da ćemo znati koje su osobe u samoizolaciji ili su zaražene, kako bi se u tim slučajevima spriječilo izdavanje", rekao je Malenica. 

"Mi se nalazimo u situaciji kada građanima prijeti opasnost od širenja koronavirusa te je trebalo promptno reagirati. Evo, vidimo na primjeru Murtera gdje se uvođenjem karantene spriječilo širenje zaraze. Smisao odluka Stožera, ali uputa i mjera koje se donose, jest da građani ostaju kući kako bi izbjegli scenarij nekih drugih država", dodao je. 

Sustav je zamišljen da je QR kod sastavni dio propusnice, a nadležni službenik će moći provjeriti je li propusnica važeća. 

"U ovom trenutku oko 850 tisuća građana koristi sustav e-Građani. Svjesni smo činjenice da dio građana nije uključen u taj sustav, tako da i dalje imamo trenutno važeće kanale. Većina stožera civilne zaštite omogućuje slanje zahtjeva putem e-maila ili predajom u urede stožera civilne zaštite", objasnio je Malenica.

Odgovorio je i na pitanje treba li između Splita, Solina i Kaštela prilikom prelaska pokazivati propusnice, radi se praktično o spojenim gradovima.

"Prema sadašnjim odlukama da, ali mislim kako će vrijeme odmicati da će Stožer razmišljati o takvim situacijama da se spriječi pretjerano administriranje i birokracija. Ali treba smanjiti migracije i putovanja kako bi se smanjila zaraza pučanstva", odgovorio je. 

Na kraju je upitan zalaže li se on da se smanje plaće u javnom i državnom sektoru:

"Stupovi ovoga društva koliko je realni tako je i javni sektor. Travanjski paket koji je premijer Andrej Plenković prezentirao ide u smjeru jačanja gospodarstva. Svjesni smo da se treba razmišljati o prihodima i rashodima proračuna. Premijer je najavio rezanje svih troškova po pojedinim resorima pa svi mi ministri promišljamo kako svatko u svojem resoru smanjiti troškove", zaključio je gostujući na HRT-u.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara