Ministar: Saudijska Arabija ne planira reprizu naftnog embarga iz 1973.

Ministar: Saudijska Arabija ne planira reprizu naftnog embarga iz 1973.
Foto: EPA

SAUDIJSKA ARABIJA nema namjeru uvoditi naftni embargo zapadnim zemljama nalik onome iz 1973. godine i odvojit će naftu od politike, izjavio je saudijski ministar energetike nakon pogoršanja krize zbog ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

"To nam nije namjera", odgovorio je Khalid al-Falih ruskoj novinskoj agenciji TASS na pitanje postoji li mogućnost da ponovno uvedu naftni embargo po uzoru na onaj iz 1973. godine.

Istaknuti zastupnici američkog Kongresa okomili su se u nedjelju na saudijskog princa Mohammeda bin Salmana izrazivši uvjerenje da je upravo on naredio ubojstvo Khashoggija. Neki su proteklih dana tražili i uvođenje sankcija Saudijskoj Arabiji, koja je upozorila da će u tom slučaju odgovoriti još "većim mjerama". No sada je ublažila retoriku.

"Incident" zbog ubojstva će proći?

Kabinet američkog predsjednika i dalje je oprezan u istupima, a i Rijad je danas poslao poruku koja bi trebala stišati napetosti.

"Ovaj incident će proći. No Saudijska Arabija je vrlo odgovorna zemlja, mi smo desetljećima koristili svoju naftnu politiku kao odgovoran ekonomski alat, odvajajući ga od politike", rekao je Falih.

"Moja je uloga kao ministra energetike igrati konstruktivnu i odgovornu ulogu koju je vlada zacrtala i shodno tome stabilizirati svjetska tržišta energenata pridonoseći globalnom gospodarskom razvoju", naglasio je saudijski ministar.

Rast cijena nafte poguban za svjetsko gospodarstvo

Rast cijena nafte usporio bi globalno gospodarstvo i pokrenuo recesiju, a s obzirom na stupanje na snagu kompletnog paketa sankcija Iranu sljedećeg mjeseca, nema garancije da cijene nafte neće rasti, podsjetio je Falih.

"Ne mogu vam ništa garantirati jer ne mogu predvidjeti što će biti s drugim proizvođačima", odgovorio je Falih na pitanje može li svijet izbjeći rast cijena nafte na 100 dolara po barelu.

"Moramo uzeti u obzir sankcije Iranu, nitko nema pojma koliki će biti iranski izvoz. Drugo, postoji mogućnost pada opskrbe iz različitih zemalja - poput Libije, Nigerije, Meksika i Venezuele", naglasio je.

"Ako s tržišta nestane tri milijuna barela dnevno, ne možemo pokriti taj manjak. Zato ćemo morati posegnuti za naftnim rezervama", rekao je saudijski ministar.

Najavio povećanje proizvodnje

Po riječima ministra, Saudijska Arabija će uskoro povećati proizvodnju na 11 milijuna barela dnevno, sa sadašnjih 10,7 milijuna. Rijad inače ima kapacitet za povećanje proizvodnje na 12 milijuna barela dnevno.

"Imamo relativno ograničene rezervne kapacitete i već koristimo znatan dio njih", kazao je.

Iduće bi godine globalnu opskrbu mogli poduprijeti Brazil, Kazahstan i Sjedinjene Države, dodao je saudijski ministar.

"Ukoliko se, pak, proizvodnja u drugim zemljama smanji i sankcije Iranu budu primijenjene u cijelosti, morat ćemo koristiti sve rezervne kapacitete", istaknuo je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara