Ministar Štromar najavio gradnju POS-ovih stanova u Splitu, Solinu, Trogiru i Zadru

Ministar Štromar najavio gradnju POS-ovih stanova u Splitu, Solinu, Trogiru i Zadru
Foto: FAH

MINISTAR graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar posjetio je u srijedu Split, Solin, Trogir i Zadar, gdje se sastao s gradonačelnicima s kojima je razgovarao o programu poticane stanogradnje i obišao mjesta na kojima će se graditi zgrade.

U Solinu su dosad izgrađene dvije zgrade POS-a s 42 stana. Nakon radnog sastanka s gradonačelnikom Daliborom Ninčevićem i obilaska lokacije na području Sv. Kaje, potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva  Predrag Štromar je rekao kako je bitno da se projekt POS-a nastavlja u Solinu, po statistici najmlađem gradu u Hrvatskoj, s mnogo mladih obitelji i djece, koji stalno raste i u kojemu se zaista brine o demografiji, priopćeno je iz ministarstva.

Cijena četvornog metra zasad nije poznata, a važno je što je počela izgradnja kako bi se 17 obitelji već za dvije-tri godine moglo useliti u nove stanove. Posebno nam je važno provoditi POS program u Dalmaciji, gdje su cijene nekretnina osjetno veće od hrvatskog prosjeka, rekao je Štromar. 

Osim u Sv. Kaji, u Solinu se razmatra izgradnja na  još dvije lokacije, od kojih bi se na jednoj izgradilo 50 stanova.

U Splitu je na sjednici vlade u svibnju utvrđeno kako je predio Korešnica u blizini Žrnovnice nova lokacija za POS-ove stanove. Tijekom današnjeg posjeta Splitu, gdje su dosad izgrađene četiri zgrade s 955 stanova, ministar Štromar je razgovarao s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom o pojedinostima vezanim za to zemljište, a obišao je i plažu Žnjan koja se preuređuje. 

"Ovo je privremeno rješenje, a za dvije godine to će biti najuređenija i najljepša plaža Mediterana, a mi ćemo i dalje uvoditi reda u prostor bez imalo tolerancije prema bespravnoj gradnji jer moramo čuvati svoje prirodne ljepote i misliti na buduće naraštaje koji dolaze“, izjavio je ministar Štromar. 

Tijekom posjeta Trogiru i sastanka s gradonačelnikom Antom Bilićem ministar je rekao kako se u Trogiru zadnjih godinu dana mnogo gradi. "Da se tako radilo prije, bilo bi danas puno bolje. No, došli smo vidjeti što se može napraviti. Mladi ljudi, posebno na obali, trebaju imati riješeno stambeno pitanje jer će onda i ostati", istaknuo je. 

Ministar je ponovio kako će se natječaj za subvencionirane kredite za kupnju kuća i stanova ponovno pokrenuti u rujnu s obzirom na to da je prošle godine bio velik interes. Istaknuo je da se, otkako se koriste subvencioniranim kreditima, u tim obiteljima rodilo više od 200 djece.

"Gradonačelnik Bilić želi da razmotrimo kako da za godinu-dvije izgradimo stotinjak stanova na predjelu Plano, koji mi je danas predstavljen. Idemo raditi", istaknuo je ministar u Trogiru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara