Ministar znanosti Gvozden Flego odbacuje optužbe HUS-a

MINISTAR znanosti i tehnologije Gvozden Flego odbacio je danas optužbe Hrvatske udruge sindikata (HUS) da je ministrova odluka o 60 postotnom povećanju školarine za redovite studente "bezobrazluk bez presedana", ocjenjujući da takav HUSov komentar počiva na nepoznavanju i prešućivanju činjenica.

"Novoodobreni iznosi školarine odnose se samo na studente prve godine studija, dok dosadašnjim izvanrednim i redovitim studentima koji studiraju uz plaćanje ostaju naknade koje su vrijedile na dan upisa studija", stoji u priopćenju iz kabineta ministra Flege.

U priopćenju se ističe da će velika većina studenata, onih koji postignu najbolje rezultate u srednjoj školi i na razredbenim ispitima i dalje studirati uz punu podršku države, odnosno bez plaćanja.

Flego napominje i da je Ministarstvo znanosti i tehnologije odobrilo niže cijene školarina od onih koje su tražila visoka učilišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministar se osvrnuo i na HUS-ovu osudu navodnog Fleginog ukidanja novih upisa na Hrvatskim studijima, pojasnivši da odluku o upisu donosi sveučilište, učilište i visoka škola.

Za navode iz HUS-ova priopćenja od 6. lipnja Flego tvrdi da su "pokazatelj neupućenosti u problematiku visokog učilišta" te da izrazi "bezobrazluk" najbolje ilustriraju namjere i razinu komunikacije HUS-ovih čelnika.

HUS je u svom priopćenju tvrdio da se povećanje studentskih školarina ne može ni moralno ni ekonomski opravdati u zemlji koja je u deficitu s visoko obrazovanim ljudima, a u kojoj bi za najvišu školarinu trebalo izdvojiti tri prosječne ili čak devet najnižih plaća.

(Hina) pp/ntk sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara