MINISTAR ŽUŽUL NA NEFORMALNOM MINISTARSKOM SASTANKU EU-A

Ministri vanjskih poslova 25 zemalja članica Europske unije okupit će se na neformalnom sastanku u petak i subotu u dvorcu St. Gerlach u blizini Maastrichta.

Ministrima iz zemalja članica u subotu će se na radnom ručku pridružiti i četvorica kolega iz četiriju zemalja kandidatkinja - Hrvatske, Bugarske, Rumunjske i Turske. Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul prvi će put sudjelovati na ministarskom sastanku EU-a nakon što je Hrvatska 18. lipnja dobila status kandidata. Vijeće Europske unije uvelo je tijekom posljednjeg kruga proširenja praksu da na svoje sastanke poziva predstavnike zemalja kandidata.

Na dnevnom redu sastanka, prema priopćenju nizozemskog predsjedništva, naći će se čitav niz vanjskopolitičkih i sigurnosnih tema. Ministri će raspravljati o odnosima s deset azijskih zemalja, koje sudjeluju u procesu ASEM (Azijsko-europski susret), stanju na Bliskom istoku, Iraku, Iranu i Sudanu. U subotu prije podne ministri će razmijeniti mišljenje o stanju na Balkanu (Srbija/Crna Gora/Kosovo) te o budućim odnosima EU-a s državnom zajednicom Srbije i Crne Gore.

(Hina) xsv ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara