Ministarstvo branitelja i Hvidra osuđuju vandalski čin na Zidu boli

MINISTARSTVO hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata oštro je danas osudilo divljačko ponašanje pripadnika međunarodnih snaga na rušenju dijela Zida boli u Selskoj cesti.

Četvorica pijanih pripadnika SFOR-a jučer poslijepodne na tri su mjesta srušili i oštetili Zid boli u Selskoj cesti, izvijestila je danas zagrebačka policija. Zid boli koji s dvije strane okružuje vojarnu, oštećen je na tri mjesta, na pješačku stazu srušena je 41 cigla, od kojih je osam razbijeno, a na dijelu zida nekoliko je cigli izbijeno, ali ne i srušeno.

´Spomenik koji se nalazi na samom ulazu u SFOR-ov kompleks, trebao bi biti predmetom zaštite međunarodnih snaga, a ne njihovog iživljavanja´, ističe se u današnjem priopćenju Ministarstva branitelja.

U priopćenju stoji kako su isprike SFOR-a dobrodošle, no vanadalski je čin za svaku osudu, te se stoga od zapovjedništva SFOR-a očekuje primjereno kažnjavanje počinitelja tog izgreda jer je očito, kako se ističe, da SFOR-ovi napori u discipliniranju i inzistiranju na vojničkom ponašanju njihovih pripadnika nisu dovoljno snažni, a ni učinkoviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zid boli simbol je hrvatskih stradanja u Domovinskom ratu, što ga čini spomenikom najviše kategorije. Iznimni su napori institucija hrvatske države i udruga proisteklih iz Domovinskog rata da se Zid boli sačuva te da se nađe trajno rješenje za očuvanje spomenika, a time i za trajno sjećanje na ono što Zid boli za svakog hrvatskog čovjeka predstavlja, stoji u priopćenju Ministarstva branitelja. Zaključuje se kako necivilizirano ponašanje pripadnika međunarodnih snaga, svakako ne pridonosi navedenim nastojanjima.

Zajednica županijskih zajednica udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDRA) u današnjem priopćenju izražava duboku ogorčenost divljačkim činom pripadnika SFOR-a. Od zapovjedništva SFOR-a HVIDR-a traži najstrože kažnjavanje počinitelja tog vandalskog čina, a od država o čijim je državljanima riječ ispriku hrvatskom narodu.

Osim toga od hrvatske Vlade očekuju da diplomatskim putem zatraži sveobuhvatnu istragu o tom slučaju.

Zid boli oko vojarne, počele su graditi majke zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila, 1993., kada je u vojarni bio UNPROFOR. Zid je sagrađen od cigli, crnih za poginule i crvenih za nestale u Domovinskom ratu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara