Ministarstvo financija uključeno u rušenje HRT-ove Uprave?

NAKON što se u Hrvatskom saboru dva dana raspravljalo o radu HRT-a, te je najviše državno zakonodavno tijelo odbilo izvješća o radu Ravnateljstva i Programskog vijeća HRT-a, u Upravu nacionalne TV kuće iz Ministarstva financija je, slučajno ili ne, baš danas stiglo rješenje o naplati 65 milijuna kuna PDV-a, kojim je odbijen HRT-ov raniji prigovor na takvo rješenje.

No, kako Index saznaje, rješenje o naplati duga stiglo je na Prisavlje još prije tjedan dana. Ipak, ostalo je nepoznato, kako to da se potvrda o njegovom postojanju pojavila baš danas kada je Sabor dao konačan sud o HRT-ovom Izvješću.

Informaciju je potvrdio ravnatelj HRT-a Mirko Galić, a Sabor je Ministarstvo financija zadužio da ispita ukupne nenaplaćene poreze i doprinose na HRT-u, protuzakonito stečenu korist većom minutažom reklama od propisane, kao i visinu primanja na HRT-u te upotrebu vlastitih sredstava i kadrova za snimanje programa vanjske produkcije.

Ta činjenica potakla je mnoge špekulacije o tome kako je Vlada, putem Šukerovog zahtjeva, umiješana u pritisak na vodstvo nacionalne TV kuće od koje se očekuje podnošenje ostavke.

Glasnogovornica Ministarstva financija Sanja Bach potvrdila je Indexu kako Ministarstvu predstoji postupanje po saborskom zahtjevu, ali nije mogla komentirati špekulacije da je rješenje o naplati duga direktno povezano sa žustrom saborskom raspravom.

Novo financijsko izvješće ruši Galića?

Porezni dug od 65 milijuna kuna zahtjeva od HRT-a izradu novog financijskog izvješća u kojem bi umjesto dobiti bio očito vidljiv gubitak, što bi značilo da Mirko Galić mora odstupiti.

Odluči li pak država retroaktivno naplatiti sav nenaplaćeni PDV na pristojbu to bi moglo iznositi oko 700 milijuna kuna, što je gotovo dvogodišnja marketinška zarada HRT-a.

Mesić: Neka si HDZ formira svoju televiziju

Oporbeni čelnici u Saboru protivili su se načinu na koji su HDZ-ovi zastupnici, predvođeni Andrijom Hebrangom, odbacili HRT-ovo izvješće.

U ime SDP-ovog zastupničkog kluba, Željka Antunović je prihvaćene zaključke ocijenila "nastavkom pritisaka na slobodu javne riječi i slobodu i neovisnost HRT-a", te kao kršenje Zakona o HRT-u.

HDZ-ov glavni tajnik Ivan Jarnjak pak, osvrnuvši se na saborsko neprihvaćanje izvješća, rekao je da je to učinjeno jer je HRT vođen na neprimjeren način.

"Ne želimo nasilnu smjenu, ali smo željeli i upozoriti da su neke stvari, kao što je na primjer bila Latinica, neprihvatljive za stranku i ljude. Ne miješamo se u programsku politiku, ali nam ne mogu oduzeti pravo da kritiziramo ono što ne smatramo dobrim" - zaključio je Jarnjak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara