Ministarstvo javnih radova za 10-ak dana uklanja ruševine uz ceste

MINISTARSTVO za javne radove, obnovu i graditeljstvo idući će tjedan početi uklanjati 30ak ruševina, oštećenih i uništenih javnih građevina uz turističke prometnice u pet hrvatskih županija.

Namjera je Ministarstva da te ruševine ukloni prije početka turističke sezone, i do sada je dobilo suglasnost nadležnih tijela za rušenje uglavnom onih građevina koje su bile u nekadašnjem društvenom vlasništvu.

Prva će se rušiti zgrada MUP-a u Turnju kraj Karlovca. U Slunju će se rušiti devastirana zgrada Općinskog suda, u Rakovici dva stambena objekta te bivša Osnovna škola "Eugen Kvaternik" i mljekara u vlasništvu općine.

Deset devastiranih zgrada u vlasništvu države rušit će se i u općini Gračac, te njih 11 u Gospiću, Donjem Lapcu i Lovincu, jedna građevina rušit će su u Vrlici te dvije u Drnišu.

Pomoćnik ministra za javne radove, obnovu i graditeljstvo Ljudevit Herceg za Hinu je izjavio da je na području tih pet županija oko 1.200 oštećenih objekata, a njih oko 500-injak trebalo bi ukloniti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosječna cijena uklanjanja jedne obiteljske kućice je oko 15-20.000 kuna, rekao je.

Suglasnost za uklanjanje ruševina dobivena je za sve građevine koje su bile društveno vlasništvo prije rata, a suglasnost je dobivena i od privatnih osoba u Hrvatskoj i onih koji u njoj ne žive, koji su shvatili da se ne radi o rušenju da se nekog "izbriše", već da se uklone ruševine koje su opasnost i ruglo, rekao je Herceg.

Dodao je da je Srpski demokratski forum prikupio oko 250 odgovora građana srpske nacionalnosti koji ne žive u Hrvatskoj, da ih je 50-ak već obrađeno, a da Ministarstvo od Foruma uskoro očekuje odgovore na još oko 700 poslanih upitnika.

Najavio je da će Ministarstvo javnih radova, nakon što ukloni ruševine u tih pet županija, isti posao početi u istočnoj i zapadnoj Slavoniji - Lipiku, Pakracu, Hrvatskoj Kostajnici, Hrvatskoj Dubici, Vukovaru i Iloku.

Herceg je naveo da je u Vukovaru do sada uklonjeno 340 ruševina.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara