Ministarstvo poljoprivrede pomoći će pogođenima sušom

MINISTARSTVO poljoprivrede i šumarstva još nije zaprimilo niti jednu odluku županija o proglašenju elementarne nepogode zbog suše i za podmirenje šteta na poljoprivrednim usjevima, ali ako takvih zahtjeva bude, poljoprivrednici će moći računati na pomoć.

U državnom proračunu osigurano je 20 milijuna kuna za pomoć od elementarnih nepogoda izjavio je Hini glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede i šumarstva Nenad Matić, navodeći da će Ministarstvo zahtjeve županija razmotriti, a vladino Povjerenstvo odlučiti o utrošku novčanoj pomoći.

Dežurna prognostičarka Državnog hidrometerološkog zavoda Hini je izjavila da je ova godina strašno sušna godina. Navela je da je ove godine u travnju, primjerice u Osijeku palo 12 litara kiše po četvornom metru, što je samo 22 posto, ili jedna petina od tridesetogodišnjeg prosjeka oborina. U Slavonskom Brodu ili Daruvaru u travnju ove godine palo je oko 40 posto kiše tridesetogodišnjeg prosjeka.

Zaključila je da je u travnju palo od 20 do 40 posto kiše tridesetogodišnjeg prosjeka i najavila da se ni u idućih šest do sedam dana, po prognostičkim kartama, ne očekuje obilnija kiša koja bi mogla popraviti situaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glasnogovornik Matić je rekao da Ministarstvo, prateći situaciju sa sušom, razmatra i mogućnost ukidanja obveze podnošenja referentnih prinosa za ostvarenje poticaja na području županija pogođenih sušom. Pretpostavlja se da su sušom pogođene sve slavonske županije.

Dodao je da Ministarstvo sa 25 posto subvencionira osiguranje usjeva, jer se jedino osiguranjem može naplatiti sva nastala šteta.

Naveo je da je Ministarstvo jedino od Zadarske županije zaprimilo odluku o proglašenju elementarne nepogode, ali ne zbog suše nego zbog niskih temperatura koje su uzrokovale smrzavanje voćaka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara