Ministarstvo pravosuđa pokreće pitanje odvjetničkih tarifa

MINISTARSTVO pravosuđa uskoro će na Vladi pokrenuti pitanje reguliranja odvjetničkih tarifa po uzoru na zemlje Europske unije, istaknuto je na današnjem prvom briefingu s novinarima u tom ministarstvu.

Na briefingu koji bi se ubuduće trebao održavati jednom mjesečno sudjelovala je ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt sa suradnicima zaduženima za razne resore.

Nakon poskupljenja odvjetničkih tarifa ovog srpnja i zahtjeva brojnih udruga, sindikata i stranaka za njihovim smanjenjem, Ministarstvo je počelo prikupljati podatke o cijeni odvjetničkih usluga, ali i modelima njihova određivanja u zemljama Europske unije.

S tim materijalom, koji je upravo dovršen, Ministarstvo će izaći na Vladu kako bi se pronašao najprihvatljiviji način određivanja cijena odvjetničkih usluga.

U Ministarstvu pravosuđa ističu da osim u Hrvatskoj odvjetničke udruge samostalno mogu određivati svoje cijene još jedino u Velikoj Britaniji, gdje, kako kažu, odvjetničkih udruga ima više.

U svim ostalim zemljama na odvjetničke cjenike na neki način utječe i država, kažu u Ministarstvu, dodajući da je njihovim stručnjacima tijekom proučavanja stranih modela posebno zanimljiv bio slučaj Češke. U toj se zemlji odvjetnička tarifa određuje Uredbom Ministarstva pravosuđa, uz prethodno izjašnjavanje Odvjetničke komore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednom od dvije češke uredbe predviđeno je da su odvjetničke naknade u nekim sporovima određene za cijelo suđenje u jednom stupnju, bez obzira na dužinu trajanja postupka ili broj odvjetnikovih usluga. Preuzme li se slično rješenje i u Hrvatskoj ono bi dovelo do ubrzavanja sudskih sporova, jer odvjetnicima ne bi bilo u interesu razvlačiti sporove, kažu u Ministarstvu. Ističu i da su nove odvjetničke cijene previsoke te da su gotovo sve njihove usluge znatno skuplje u Hrvatskoj nego primjerice u Sloveniji.

Na briefingu su najavljene i moguće izmjene Zakona o sudovima i Zakona o Državnom sudbenom vijeću (DSV). U Ministarstvu su mišljenja da u radu DSV-a treba pojednostaviti pokretanje stegovnih postupaka, pa bi nakon izmjena zakona o pokretanju postupaka moglo odlučivati tročlano vijeće, a ne cijeli saziv DSV-a.

Govoreći o reorganizaciji zagrebačke gruntovnice u Ministarstvu je istaknuto da je do sada digitalizirano oko 15.700 zemljišno knjižnih uložaka, kojih ukupno ima oko 151 tisuću. Nakon što sve bude u kompjuterskom obliku građani će biti pozvani da provjere ima li u evidenciji kakvih grešaka koje bi trebalo ispraviti. Potom će se cijela evidencija iz gruntovnice moći uskladiti s katastrom i realnom situacijom na terenu, ističu u Ministarstvu.

(Hina) xam yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara