Ministarstvo pravosuđa priznalo niz nepravilnosti na gospićkom Županijskom sudu

NAKON što je u javnost dospjelo skandalozono objašnjenje oslobađajuće presude "ličkom Tuđmanu" Josi Mraoviću, kojeg je potpisao gospićki sudac Branko Milanović, a u kojem se nasilno guranje prsta u anus izjednačava s rukovanjem, Ministarstvo pravosuđa objavilo je da je utvrdilo niz nepravilnosti i neurednosti u postupanju gospićkog Županijskog suda, posebno jer se u nekim predmetima i nakon proteka više godina ne poduzimaju nikakve radnje, a u nekima nastupaju zastare.

Ministarstvo je u izvješću nakon obavljenog nadzora, koji je izvršen 30. studenoga, zaključilo da je uočene nepravilnosti i neurednosti potrebno žurno otkloniti, sudske predmete učinkovito rješavati, što se posebice odnosi na zahtjeve za izuzeće, čije nerješavanje, kažu u Ministarstvu, izravno utječe na ažurnost rada područnih općinskih i samog Županijskog suda, objavila je Hina.

U izvješću, koje je datira od 6. prosinca, stoji kako je u tom sudu potrebno pravovremeno utvrditi godišnji raspored poslova i dostaviti ga sucima, odnosno usmeno priopćiti ostalim zaposlenicima.

S obzirom na relativno mali priljev predmeta i manju radnu opterećenost sudaca, posebice onih koji rade na kaznenim predmetima, u Ministarstvu nedopustivim ocjenjuju to da se u nekim predmetima, i nakon proteka više godina od njihova zaprimanja, ne poduzimaju nikakve radnje, ili da u nekima nastupaju zastare kaznenog progona.

Stoga je, ističu, nužno intenzivirati rad na tim predmetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izvješću se navodi kako je neposredan povod nadzoru bila činjenica da sudac Pavao Rukavina, koji je bio predsjednik gospićkog Županijskog suda do 24. studenoga, nije htio osobi ovlaštenoj za poslove sudske uprave predati predmete te uprave, pa ni nakon njenog usmenog poziva, a ni nakon pisanog naloga.

Nakon što je ponovno pozvan da preda sve predmete, sudac Rukavina je donio 21 predmet, a preostalih 57 tek na ponovljeno traženje, uz objašnjenje da je riječ o manje važnim predmetima.

Rukavina je u razgovoru za tjednik Globus ustvrdio da je njegova smjena bila “politička”, te da je sudac Branko Milanović, javnosti dobro poznat po nizu šokantnih obrazloženja presuda, “vrlo pošten, vrijedan i savjestan”.

Tijekom nadzora nije nađeno 15 predmeta, a uvidom u sudske upisnike proizlazi da se od tih predmeta njih šest vode kao neriješeni, dok se preostalih devet vodi kao riješeni, iako nisu pronađeni u upisniku, piše Hina.

Nakon pregleda svih 78 predmeta sudske uprave, koje je nakon nekoliko poziva Rukavina predao, utvrđene su nepravilnosti i neurednosti u postupanju, odnosno nepostupanju nakon proteka dužeg vremenskog razdoblja od zaprimanja tih predmeta.

No, Ministarstvo niječe da je nadzor u gospićkom sudu Ministarstvo naložilo zbog presude od 1. prosinca kojom je na tom sudu Joso Mraović oslobođen optužbi za silovanje 28-godišnje američke košarkašice. U Ministarstvu to opovrgavaju te tvrde da je nadzor naložen prije te presude, i to zbog spomenutih nepravilnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara