Ministarstvo pravosuđa: Upozorenje GONG-a neopravdano

MINISTARSTVO pravosuđa tvrdi da građanima koji mijenjaju prebivalište na dan izbora nije uskraćeno biračko pravo, na što je sinoć upozorio GONG, priopćeno je danas iz tog ministarstva.

Nevladina udruga GONG sinoć je od Ministarstva pravosuđa zatražila da uredima za opću upravu što hitnije izda naputak o privremenom upisu birača koji mijenjaju prebivalište unutar svoje izborne jedinice, kako bi se tim biračima omogućilo da na dan izbora, 23. studenoga, glasuju izvan mjesta prebivališta, a što im se, navode u GONG-u, nezakonito uskraćuje.

U Ministarstvu pravosuđa ističu da ih je GONG neopravdano prozvao te da njihov zahtjev za izdavanjem naputaka nema zakonskog utemeljenja.

Napominju da im je Državno izborno povjerenstvo (DIP) u subotu, 8. studenoga dostavilo Tumačenje obvezatnih uputa broj 13, koje se odnose na način određivanja biračkih mjesta za birače privremeno ispisane iz popisa birača u mjestu prebivališta i upisane u mjestu boravišta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva dana kasnije, ističu u Ministarstvu, to je tumačenje dostavljeno svim uredima državne uprave, odnosno službama za opću upravu.

Ministarstvo pravosuđa ukazuje da su službenici pravilno postupali ako su građane prilikom izdavanja potvrda upozoravali na problem u ostvarivanju biračkog prava, s obzirom na posebno određena biračka mjesta. Pojašnjava da je DIP Obvezatnim uputama broj 13 i dodatnim Tumačenjem tih uputa odredilo gdje se mogu određivati biračka mjesta za privremeno upisane birače.

U tom Tumačenju navodi se da birači koji će se na dan izbora naći izvan svog prebivališta, ali na području iste izborne jedinice, mogu glasovati na jednom od redovitih biračkih mjesta, koje će za takve birače odrediti lokalno izborno povjerenstvo.

Ministarstvo je kao neutemeljen odbacilo prijedlog GONG-a da uredi za opću upravu rade i u subotu, 15. studenoga, podsjećajući da rok za privremeni upis i za zaključivanje popisa birača istječe 14. studenoga.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara