Ministarstvo: Razloge za stečaj Sport Tipa treba tražiti u međusobnim odnosima suvlasnika

MINISTARSTVO financija reagiralo je na izjave većinskog vlasnika kladionice Sport tip, Damira Štimca, te izvršne direktorice Ane Suman, o tome da za teškoće u tvrtki i za gubitke kriv novi Zakon o igrama na sreću, odnosno država.

Ministarstvo poručuje kako Zakon o priređivanju igara na sreću i nagradnih igara, koji je stupio na snagu u srpnju 2002. godine, a ne 2003. godine kako tvrdi Damir Štimac, regulira pitanje priređivanja klađenja u pogledu tehničkih uvjeta, oporezivanja i svih ostalih u cijelosti jednako, kako za privatna trgovačka društva tako i za Hrvatsku lutriju d.o.o.

Prema tome ne stoji izjava da se ovim Zakonom pogodovalo Hrvatskoj lutriji. Sport tip poslovao je s gubitkom i 2000. godine kada je bio drugi način oporezivanja djelatnosti klađenja (20% na razliku između uplate i isplate dobitaka igračima), pa je također netočna izjava odgovornih osoba da ih je u gubitke doveo novi način oporezivanja, stoji u priopćenju Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ministarstvu financija napominju da je Hrvatska lutrija započela s priređivanjem klađenja tek u lipnju 2004. godine, te nikako ne stoji tvrdnja da je Hrvatska lutrija jedan od razloga lošeg poslovanja privatnih trgovačkih društava. Osim toga Ministarstvo financija demantiralo je netočnu izjavu o lošem poslovanju ostalih kladionica koje i nakon promjene Zakona bilježe znatan porast uplata a time i rezultata poslovanja.

Eventualne razloge lošeg poslovanja "Šport tipa" treba tražiti u međusobnim odnosima suvlasnika koji su se sigurno odrazili na poslovanje kladionice kao i u visokim koeficijentima u odnosu na koeficijente u ostalim europskim zemljama, a koji uzrokuju visoke isplate igračima, zaključuje se u priopćenju.

Damir Štimac, vlasnik većinskog udjela u tvrtki, i izvršna direktorica Ana Suman izvijestili su danas na konferenciji za novinare u Splitu da je "Sport Tip" podnio zahtjev za otvaranjem stečaja zbog duga od 5,5 milijuna kuna. Ocijenili su, uz ostalo, da je glavni uzrok teškoća novi Zakon o igrama na sreću zbog novog načina izračuna poreza te pokušaj države da se ide na ruku Hrvatskoj lutriji, odnosno uspostavi monopol na tom tržištu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara