Ministarstvo reagiralo na opomenu Europske komisije zbog neispunjavanja obaveza

Ministarstvo reagiralo na opomenu Europske komisije zbog neispunjavanja obaveza
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

MINISTARSTVO zaštite okoliša i energetike je reagiralo na službenu opomenu Europske komisije Hrvatskoj zbog neispunjavanja obveze izvješćivanja o napretku u ostvarivanju nacionalnih ciljeva povećanja energetske učinkovitosti, najavivši da će u kratkom roku izaći s kvalitetnim podacima o tome.

Ministarstvo je u priopćenju objasnilo razloge zbog kojih EK nije izvijestilo o napretku u ostvarivanju nacionalnih ciljeva povećanja energetske učinkovitosti. 

Nefunkcionalna baza podataka

Nacionalno koordinacijsko tijelo za energetsku učinkovitost do ukidanja 2018. bio je Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicije, koji je imao obvezu izrade Godišnjeg izvješća o napretku postignutom u ostvarenju nacionalnih ciljeva povećanja energetske učinkovitosti.

"Njegovim ukidanjem 2018. godine, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike preuzelo je poslove Nacionalnog koordinacijskog tijela za energetsku učinkovitost, te postalo i nositelj Godišnjeg izvješća. Međutim, od tog Centra naslijedilo je nefunkcionalnu računalnu bazu podataka, a značajan broj djelatnika koji su obavljali te poslove nisu ostali zaposlenici Ministarstva", kaže se u priopćenju.

Velik broj projekata

Prošle godine raspisan je natječaj za ponovnu uspostavu rada računalnog sustava koji je s radom započeo sredinom 2019. godine. Međutim, zbog velikog broja projekata, oni nisu u cijelosti bili upisani.

"O svemu je informiran i EK. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike će u vrlo kratkom roku izaći s provjerenim i kvalitetnim podacima za Godišnje izvješće za 2018. godinu, a nakon toga i za 2019. godinu", poručili su iz Ministarstva. 

EK je uputio službenu opomenu Hrvatskoj i pozvao je da ispuni svoje obveze izvješćivanja o ciljevima povećanja energetske učinkovitosti, što je bila dužna učiniti do 30. travnja prošle godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara