Ministarstvo zdravstva preporuča pojačanu kontrolu vode za piće

MINISTARSTVO zdravstva preporučilo je danas javnim poduzećima koja upravljaju komunalnim vodovodima pojačanu kontrolu vode za piće, pogotovo rubnih dijelova vodoopskrbne mreže, te provedbu mjera dezinfekcije vode (kloriranje, UV i drugo) u slučaju potrebe.

Građanima se preporuča, ako borave u područjima koja imaju problema s vodoopskrbom, da u kući drže neophodne zalihe vode za piće, ponajviše ambalažirane vode, u količini od minimalno dvije litre dnevno po osobi.

U trenucima prekida vodoopskrbe u vodovodnoj mreži dolazi do tehničkih problema i stvaranja podtlaka koji mogu rezultirati prodorom okolnog zagađenja u cjevovod, upozorava Ministarstvo.

Ako se prilikom monitoringa ustanovi da voda nije zdravstveno ispravna, pravna osoba koja upravlja vodovodnim sustavom, odnosno Zavod za javno zdravstvo i sanitarna inspekcija, mora ograničiti ili prekinuti isporuku vode, obavijestiti potrošače i dati im odgovarajuće preporuke, istražiti uzrok, provesti hitne mjere za uklanjanje uzroka te obavijestiti stručno povjerenstvo za vodu za piće i sanitarnu inspekciju.

Ako prekid isporuke vode traje duže od 24 sata, pravna osoba koja obavlja djelatnost javne vodoopskrbe mora osigurati opskrbu vodom na drugi način.

Uprava za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravstva u stalnom je kontaktu sa sanitarnim inspektorima na terenu, koji obavljaju pojačan nadzor na najugroženijim područjima, kaže se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara