Ministri 25-orice EU krajem tjedna ponovno o Hrvatskoj

NAKON ljetne stanke, Hrvatska će ponovno u četvrtak i petak doći na dnevni red Europske unije kada se na neformalnom sastanku u Newportu okupe ministri vanjskih poslova 25-orice kojima će glavna tema biti upravo proširenje.

Šefovi diplomacija EU sastaju se u Golf centru Celtic Manor u Newportu, što je ujedno i najznačajniji politički skup EU u rujnu, a na radnom ručku drugog dana susreta razgovarat će i s ministrima vanjskih poslova zemalja kandidata, Hrvatske i Turske, Kolindom Grabar Kitarović i Abdullahom Gulom.

Otvaranje hrvatskih pregovora i dalje je neizvjesno. Na posljednjem susretu šefova diplomacija u srpnju rečeno je da je Hrvatska ostvarila napredak ali ne onoliki kakav bi joj jamčio početak pregovora.

Međutim, već u utorak na sastanku predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa s čelnicima Višegradske skupine - Mađarske, Češke, Poljske i Slovačke, mogli su se čuti pozivi da se Hrvatska, pred skori najavljeni početak pregovora s Turskom 3. listopada, hitno stavi na dnevni red kako se ne bi, po riječima slovenskog premijera Janeza Janše, dogodila "neobična" situacija da pregovori s Ankarom počnu a sa Zagrebom se i dalje odugovlače.

"Ja osobno želim ponovno otvoriti pitanje Hrvatske", odgovorio je slovački premijer Dzurinda na pitanje novinara slovačke televizije o slovačkom zauzimanju za otvaranje pristupnih pregovora s Hrvatskom.

"Nedavno smo, nas desetorica premijera koji pripadamo Europskoj pučkoj stranci, napisali pismo (britanskom premijeru Tonyju) Blairu, s obzirom na to da on predsjeda EU-om, u kojemu smo tražili da se pregovori s Hrvatskom otvore za britanskog predsjedanja. Tako da ni u toj sferi nećemo biti pasivni i postavljat ćemo ta pitanja", rekao je Dzurinda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska pučka stranka, najjača u Europskom parlamentu, sastat će se u četvrtak na marginama proslave 25. obljetnice utemeljenja poljskog sindikata Solidarnost, a na njemu će sudjelovati hrvatski premijer Ivo Sanader i ministrica Grabar Kitarović.

Slovenski premijer nakon sastanka Višegradske skupine u utorak je kazao kako su se sudionice skupine suglasile oko potrebe početka pregovora EU i Hrvatske.

"To je bilo više-manje jedinstveno stajalište na sastanku. Slovenija je poduprla početak razgovora s Hrvatskom, kao i većina prisutnih država", rekao je Janša.

Zasad nije poznato kada će se održati sastanak Radne skupine za procjenu hrvatske suradnje s Haškim sudom, kao ni kada će glavna tužiteljica Haškog suda Carle del Ponte izvijestiti EU o hrvatskoj suradnji. Ona ima, prema riječima glasnogovornice Florence Hartmann, redovne kontakte s dužnosnicima Europske unije no još nije poznato u kojem će ih obliku izvijestiti o suradnji Hrvatske.

Del Ponte je u svom posljednjem lipanjskom izvješću EU navela kako su potrebna tri do četiri mjeseca za ocjenu učinkovitosti provedbe vladinog Akcijskog plana za lociranje optuženog generala Ante Gotovine, pa se to novo izvješće o suradnji očekuje sredinom rujna.

Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara