Ministri EU-a osuđuju ubojstvo predsjednika iračke uprave

MINISTRI vanjskih poslova Europske unije pridružili su se u ponedjeljak u Bruxellesu osudama ubojstva izvršnog predsjednika privremene iračke uprave Ezzedina Salima i izrazili ogorčenost nedavnim otkrićima o zlostavljanju zatvorenika u Iraku.

"Vijeće izražava zabrinutost jer sadašnja kampanja terorističkog nasilja vodi prema značajnom gubitku života, posebice među civilima, te koči politički napredak i gospodarski oporavak u Iraku", zaključili su ministri EU-a na svojoj sjednici u Bruxellesu.

Također, Vijeće izražava "ogorčenost" zbog nedavnih otkrića o zlostavljanju zatvorenika u iračkim zatvorima. "Vijeće osuđuje sve primjere zloupotrebe i degradacije zatvorenika u Iraku, što je protivno međunarodnom pravu, uključujući i Ženevske konvencije. Vijeće pozdravlja najave relevantnih vlada da će privesti pravdi sve pojedince odgovorne za takva djela", ističu ministri.

Brojni svjetski političari osudili su u ponedjeljak ubojstvo Abdel Zahra Osmane Mohameda, poznatijeg kao Ezzedine Salim.

Vijeće ministara je također osudilo sva nasilna i teroristička djela, uključujući i uzimanje talaca, te brutalno ubojstvo američkog poduzetnika Nicholasa Berga, kojemu je odrubljena glava.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara