Ministri EU-a predložit će uvjetovani datum Hrvatskoj

MINISTRI vanjskih poslova predložit će čelnicima EU-a koji će se okupiti na summitu krajem ovoga tjedna da se početak pregovora s Hrvatskom uvjetuje punom suradnjom s Haškim sudom, doznaje se u ponedjeljak iz izvora Vijeća EU koji je želio ostati anoniman.

U odnosu na prvotni prijedlog nizozemskog predsjedništva EU-a, u kojem je stajalo da će pregovori započeti na određeni datum uz uvjet da Vijeće EU-a potvrdi da Hrvatska u potpunosti surađuje s Haškim sudom, sada se predlaže da se u tekst stavi samo da "suradnja s ICTY-em mora biti potvrđena", bez navođenja tko bi to trebao učiniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oko samog datuma početka pregovora još uvijek se ne mogu dobiti pouzdane informacije. Prema nekim izvorima, ministri vanjskih poslova predložit će da se pregovori otvore u ožujku, dok drugi tvrde da će određivanje datuma biti prepušteno čelnicima EU-a.

Službena potvrda se još uvijek ne može dobiti, a konferencija za novinare nizozemskog predsjedništva, najavljena za poslije podne, odgođena je za navečer.

Prema neslužbenim izvorima, skupina zemalja, među kojima je Njemačke, Austrija, Slovačka, Mađarska i još neke, predložile su da se iz nacrta zaključaka za Hrvatsku izbaci bilo kakvo uvjetovanje početka pregovora, ali je to naišlo na otpor Velike Britanije i još nekoliko zemalja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara