Ministri EU-a pripremaju odluku o Turskoj

ŠEFOVI diplomacija zemalja članica Europske unije okupili su se u Bruxellesu na posljednjem ministarskom sastanku uoči summita EU-a 16. i 17. prosinca kako bi učinili konačne pripreme za moguću povijesnu odluku o otvaranju pregovora s Turskom.

Nizozemski ministar vanjskih poslova Bernard Bot pri dolasku na sastanak ocijenio je da će šefovi država i vlada EU-a na summitu krajem tjedna u Bruxellesu postići konsenzus o otvaranju pregovora o pristupu Turske Uniji, prenosi agencija France presse.

"Mislim da ćemo krajem tjedna postići konsenzus", rekao je Bot čija zemlja predsjedava Europskom unijom. "Danas ćemo čuti što misli većina", rekao je Bot, upitan o datumu za početak pregovora s Ankarom.

U Europskoj uniji još uvijek postoje dvojbe treba li tu mnogoljudnu muslimansku zemlju primiti u članstvo. Ako se donese odluka o otvaranju pregovora s Turskom, očekuje se da će ona biti praćena brojnim uvjetima, a dio zemalja članica traži da ti pregovori budu otvoren proces koji ne mora nužno završiti punopravnim članstvom.

Francuska, Austrija i Danska inzistiraju da otvaranjem pregovora ne bude zagarantirano i buduće članstvo. Francuski je predsjednik Jacques Chirac rekao i da će konzultirati Francuze na referendumu o tom pitanju, budući da se francuska javnost protivi Turskoj kao članici današnje 25-orice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dok ministri 25-orice raspravljaju o datumu početka pregovora i uvjetima za njih, istraživanje javnog mišljenja objavljeno u ponedjeljak u francuskom listu Le Figaro pokazalo je da se 67 posto Francuza i 55 posto Nijemaca protivi priključenju Turske.

Potpora je najjača u Španjolskoj (65 posto) i Italiji (49 posto).

Čelnici Turske, zemlje koja je aplicirala za članstvo još daleke 1963., prihvaćaju samo proceduru koja je vrijedila i za sve druge zemlje, bilo današnje članice ili kandidate, te odbacuju druge ideje koje su se javile unutar EU-a kao što je mogućnost sklapanja "privilegiranog partnerstva" Ankare i Bruxellesa.

"Tako nešto kao što je privilegirano partnerstvo ne postoji u EU-u", rekao je turski premijer Recep Tayyip Erdogan za Times.

U razgovoru za taj britanski list, turski premijer upozorio je na mogući val terora ako Turska bude odbijena. "Ne možemo ništa učiniti ako EU misli da može postojati kao ekskluzivni kršćanski klub...ali ako te zemlje poruše mostove s ostatkom svijeta, povijest im neće oprostiti".

"Ni jedna zemlja nije morala čekati 41 godinu pred europskim vratima. Ispunili smo sve kriterije, ali unatoč tome Europa oklijeva", rekao je turski čelnik.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara