Ministrica Antičević Marinović: Reforma pravosuđa dat će plodove

Ministrica pravosuđa Ingrid AntičevićMarinović izjavila je danas u Saboru da reformu pravosuđa treba nastaviti i da će početi davati plodove.

"Predloženim zakonskim projektima rasteretit će se pravosuđe, a broj sudskih zaostataka počet će se smanjivati", ustvrdila je.

Odgovarajući na primjedbe oporbe, ministrica je rekla da su i Vlada i Sabor dužni pomoći pravosuđu, i omogućiti mu ono što sudbena vlast često govori: osigurati dobre radne prostore, dobre zakone i rezultat neće izostati.

Ni u poslijepodnevnom dijelu saborske rasprave, predložena reforma pravosuđa nije dobila povjerenje oporbe, koja drži da reforma neće imati većeg učinka na stanje u hrvatskom pravosuđu.

Koalicijski klubovi zastupnika danas su hvalili predloženu reformu, kojoj vodeća oporbena stranka HDZ ne vidi svrhu.

Kako je u ime HDZ-a rekao Vladimir Šeks, zastupnicima je podijeljen stari materijal iz 2000. godine. Šeks je rekao "da je Vlada tako najavila da će u saborsku proceduru uputiti Zakon o pomilovanju u prosincu 2000., Ovršni zakon u studenom 2002., a Zakon o izvanparničnom postupku do kraja 2002."

Sporost, neefikasnost, nepovjerenje građana u objektivno, nepotkupljivo i pravično izvršenje pravde, glavne su boljke pravosudnog sustava, dodao je Šeks.

U HDZ-u smatraju da je aktualna vlast promjenom Ustava oslabila neovisnost sudbene vlasti, te da se razina povjerenja građana u sudstvo snizila osobito iz razloga što su predstavnici Vlade javno iznosili ocjene o nestručnosti i korumpiranosti sudstva, optužujući ga za političko sluganstvo bivšoj vlasti.

Ni HSP ne vjeruje da se reformi prišlo ozbiljno. HSP tvrdi da je pravosuđe godinama pod utjecajem politike, iako se segmentirano pokušava prikazati da je samo jedna vlast imala utjecaja na pravosuđe.

Anto Đapić je u ime HSP-a naglasio kako se, primjerice, ne mogu zadovoljiti definicijom da zemljišne knjige ne sadrže točnu ni ažurnu evidenciju prava nad nekretninama. "Situacija je ravna kriminalu, i to je ono o čemu treba progovoriti, ako se uistinu želi govoriti o reformi pravosuđa", rekao je Đapić. Ako vlast nije spremna poništiti sve upise koji su učinjeni suprotno odredbama Zakona o zemljišnim knjigama, onda se ne može govoriti da ima najbolje namjere u reformi pravosuđa, dodao je Đapić.

Zbog stanja u zemljišnim knjigama Hrvatska godišnje ima milijardu dolara manje ulaganja, procijenio je DC. Proteklih godina reforme pravosuđa dovele su samo do osiguravanja novca za plaće, za uređenje sudova, rekla je u ime DC-a Vesna Škare Ožbolt.

Podsjetila je kako se procjene trenutnog boja neriješenih predmeta kreću oko milijun i 300 tisuća, a da se unatoč tome čini da ne postoji prava strategija kada je riječ o načinu rješavanja tolikog broja sudskih predmeta.

Ožbolt je, među ostalim, upozorila na mlad i neiskusan sudski kadar, dodavši da dvije trećine sudaca ima manje od pet godina radnog isustva, te da je informacijska i tehnološka potpora za suce na vrlo niskoj razini.

DC podržava osnivanje nacionalnog suda čija bi funkcija bila kazneni progon i suđenje za zločine nacionalnih razmjera, organiziranog kriminala, korupcije, terorizma, i ratne zločine.

Sabor je završio današnje zasjedanje, a sutra nastavlja rad raspravom o prijedlozima izbornih zakona.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara