Ministrica Bedeković: Ako se pokažu nepravilnosti u Splitu, odgovoran je ravnatelj

Ministrica Bedeković: Ako se pokažu nepravilnosti u Splitu, odgovoran je ravnatelj
Foto: HRT

VESNA Bedeković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, potvrdila je u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" jučerašnju informaciju da je 10 od 49 evakuiranih korisnika Doma za starije i nemoćne u Splitu pozitivno na koronavirus.

Govoreći o lancu odgovornosti zbog situacije u splitskom domu Bedeković je kazala da se radi o decentraliziranom domu, osnivač mu je Splitsko-dalmatinska županija.

"Svim pružateljima usluge u sustavu brige za starije i nemoćne, njima oko 700, jasno je poslana preporuka i uputa o postupanju. Prva preporuka i uputa je išla 27. veljače, a radilo se o zabrani posjeta domovima. Preporuku smo ponovili i nadogradili 13. ožujka o zabrani posjeta te ponašanju zaposlenika. Potom je 25. ožujka Nacionalni stožer izdao mjere koje se tiču rada u ustanovama u sustavu socijalne skrbi, a posebno u domovima za stare i nemoćne. Ta odluka sadrži i obvezu izvještavanja na dnevnoj bazi Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku", kazala je ministrica.

Naglasila je da se čini sve da do ovakvih slučajeva više ne dođe. 

"Svi domovi moraju svaki dan podnijeti izvješće do 19 sati o svim novonastalim situacijama, uključujući i sumnju na koronavirus", izjavila je ministrica. Dodaje da je jučer počeo epidemiološki izvid, sagledavanje situacije čitavog lanca postupanja. Ako se pokažu nepravilnosti, jasno se zna odgovornost ravnatelja", kazala je ministrica.

Hrelja: Treba vojnički postupati

Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika, kazao je da imamo sustav domovinske sigurnosti, ali nemamo strategije za pojedine djelatnosti - kako se svaka djelatnost treba ponašati u situaciji ugroze.

"Ovdje se radi o ljudima i to bespomoćnim, starim, bolesnim i koji su sada u dvostrukoj izolaciji. Ministarstvo i ravnatelji domova imaju dvostruku odgovornost za živote i zdravlje svojih korisnika", dodaje.

Naglašava da se radi o vrlo teškoj i stresnoj situaciji za korisnike domova.

"Pored svih nedaća koje su ih zadesile sigurno imaju i neki osjećaj straha, pa odjednom ne mogu niti do svojih najmilijih i najdražih. Zato je potrebno uvesti vrlo rigidne kontrole i vojnički postupati. Sve se mora u jednom danu napraviti, ali ako se ne dobiju podaci, u Ministarstvu se ne ide spavati dok se ne dobiju podaci o stanju štićenika. To bi bila potpuna kontrola", kazao je Hrelja.

Bedeković je odgovorila da krizni tim u Ministarstvu ne ide spavati i ne spava.

"Krizni tim u Ministarstvu funkcionira već tri puna tjedna. Na dnevnoj bazi se izmjenjuje šest ljudi i neprestano sve provjerava. Još 18. 3. sam poslala zahtjev svim županijama da nam dostave podatke o svim starim i nemoćnim osobama i to ne samo o onima koji žive u domovima, nego i onim starim ljudima koji žive sami kako bismo došli do njih radi eventualne pomoći u uvjetima epidemiološke krize", dodala je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara