Ministrica kulture: Škola je 9 učenika i jedan učitelj. Misa je svećenik na oltaru

Ministrica kulture: Škola je 9 učenika i jedan učitelj. Misa je svećenik na oltaru
Screenshot: N1 Televizija

NA Međunarodni dan slobode medija gošća Intervjua tjedna kod Nataše Božić Šarić u TNT-u bila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Njen intervju prenosimo s N1 Televizije.

Na početku je pokušala objasniti zašto je sramotnom nazvala konferenciju za novinare GLAS-a o nemogućnosti da se otvore kina i kazališta dok se otvaraju crkve i škole, rekavši da u ovakvim situacijama nije primjereno politizirati na temi zdravlja i sigurnosti.

"Njihova teza ako su se dozvolile mise, zašto se ne dozvole kazališne predstave… to je toliko besmisleno. Što se tiče publike, mogu se povući paralele. Ali mi moramo voditi računa o umjetnicima, sve dok postoji obveza fizičkog distanciranja. Gotovo je nemoguće održati većinu kazališnih, plesnih produkcija, osim ako nisu u formi monodrame, sola ili nečeg komornog", kaže ministrica.

Dodaje kako su razradili detaljne procedure, za probe i izvedbe, za glazbenike, za snimanja u studiju te za filmsku i TV produkciju, ali da se s epidemiolozima još uvijek razgovara o konkretnim uputama, budući da se, kako je rekla, radi o specifičnim postupcima.

"Što će se prikazivati u kinima?"

"Kada je riječ o kinima, ona su prva zatvorena i razgovara se kontinuirano. Međutim, tu je zaustavljena kompletna produkcija i čak i kad se omogući otvaranje, postavlja se pitanje što će se prikazivati. Trebat će vremena da se lanac pokrene. Apeliram na javnost i na političke stranke, pozivam ih da se informiraju i da ne šalju paušalne informacije", kaže Obuljen Koržinek i dodaje da će, kao što su prvoj fazi otvorene knjižnice i muzeji, tako i za audiovizualnu proizvodnju i izvedbene djelatnosti, čim se stvore uvjeti, dati konkretne mjere.

Na inzistiranje urednice i voditeljice da objasni u čemu je točno epidemiološka razlika između mise i kazališta te može li se umjetnost konzumirati na vlastitu odgovornost, kao što se i djeca šalju u školu od idućeg tjedna, ministrica je rekla da se tu uspoređuje neusporedivo.

"Neusporedivi su mise i škole, mise i predstave"

"Škola je 9 učenika i jedan učitelj. Misa je svećenik na oltaru. Predstava je niz umjetnika u interakciji, scena je prepuna interakcije. Nama je jedna od mjera natječaj za poduzetništvo u kulturi, a ove godine dodjeljivat će se za prilagodbu na novo normalno. Ali jedan dio umjetnika pita i možemo li im garantirati sigurnost i zdravlje“, kaže ministrica i dodaje da je pred nama ljetna sezona i programi na otvorenom pa će se rad omogućiti jednom dijelu produkcija.

"Ne znam vam reći do kada, otkazani su svi festivali, međunarodne manifestacije, filmski festivali. Kad bih ja znala kad će to završiti, ne bih bila ministrica kulture nego bih radila neki drugi posao. Ja se samo mogu nadati da će biti povoljna epidemiološka situacija, kakvu imamo i sad“, zaključila je.

Otkriva i kako u ovoj fazi veliki festivali, koji se trebaju održati tijekom ljeta poput Dubrovačkih ljetnih igara, Splitskog ljeta ili Festivala djeteta u Šibeniku, nisu otkazani. "U ovoj fazi nije otkazano, ravnatelji rade alternativne programe, neće biti međunarodnih gostovanja, rade se manja gledališta s udaljenim gledateljima, na tome se sada radi“, kaže Obuljen Koržinek.

Kada je riječ o pomoći umjetnicima, dogovorila je na kritike zašto nekima više, a nekima manje, rekavši da je Ministarstvo kulture dalo cijeli paket mjera, poput korištenja programskih sredstava i za programe koji su odgođeni ili otkazani, a imaju online inačicu. "Samozaposleni imaju mogućnost da participiraju na mjeru HZZ-a, a i za one koji nisu mogli, ta se mjera vezala uz gubitak prihoda. Ako netko nije zaradio u prošloj godini 1600 kuna, nismo mogli dati više. Ali najveći broj umjetnika dobio je 3650, odnosno od ovog mjeseca 4000 kuna."

O Šuici: "Ne vidim kako bi vršila poseban pritisak na lokalnog novinara"

Ministrica je komentirala i slučaj potpredsjednice Europske komisije za demografiju i demokraciju Dubravke Šuice koja je nazvala Dubrovačku televiziju jer joj se nije svidio komentar gledatelja i upozoravala da je ona kuma te televizije. "Ja nisam, zapravo vidjela sam da se nešto događalo, nisam detaljno. Osobno se suzdržavam od bilo kakvih reakcija, iako ponekad treba reagirati. Ne znam meritum“, rekla je ministrica, a nakon što joj je urednica i voditeljica prepričala meritum, dodala je: "Gospođa Šuica nije lokalni političar nego potpredsjednica Europske komisije i ne vidim kako bi vršila poseban pritisak na lokalnog novinara“, zaključila je.

Tužna je zbog tužbi

Rekla je da je Dan slobode medija dan kad se trebamo podsjetiti koliko je važno, a to je, kaže, pokazala i ova kriza, da postoji odgovorno, nepristrano i objektivno novinarstvo. "Mediji su pokazali snagu i profesionalizam. Koliko god da je kriza teška financijski, mislim da će medijska industrija iz ovog izaći ojačana novom injekcijom povjerenja građana“, kazala je. Pojasnila je i da nikad nije rekla da je uloga novinarstva samo prenošenje informacija.

"Ono što odvaja profesionalno novinarstvo od žutila ili nečasnih ponašanja su upravo istraživanja i provjeravanje informacija“, zaključila je.

Poručila je kako otkazi i smanjivanje plaća u medijskoj industriji nisu izolirani, već trpi cijelo gospodarstvo te kako su na raspolaganje stavljena sredstva Agencije za elektroničke medije i Fonda za pluralizam. "Kada je riječ o novcu za neprofitne medije, iz Socijalnog fonda, on ne stoji. Proces je sada u tehničkoj fazi, bit će objavljeni rezultati za dva tjedna. Riječ je o 15 milijuna kuna“, rekla je i dodala da će se ostatak sredstava ili pridodati ili će se ići na brzi ad hoc natječaj gdje bi kriterij mogao biti angažman i financiranje slobodnih novinara i honoraraca.

Rekla je da ju kao ministricu rastužuje veliki broj tužbi prema novinarima, ali da ju također žalosti kad se građani osjete oklevetani, a ne dobiju priliku na demanti.

Upitana da komentira izjavu predsjednika Milanovića u intervjuu RTL-u, koji je rekao da na HTV ne ide jer je ispolitiziran, rekla je da je model upravljanja donesen za mandata njegove vlade, bez javne rasprave. "On je taj sustav uspostavio, a danas tvrdi da neće gostovati na javnoj televiziji jer je politizirana, skočio je sam sebi u usta s tom izjavom“, kaže ministrica kulture.

Vezano uz datum izbora, rekla je da je ovo je izborna godina te da će odluka biti donesena vodeći računa o epidemiološkoj situaciji, jer je svima interes da građani mogu sigurno participirati, kako bi izbori imali puni legitimitet. Nije jasno odgovorila na pitanje je li puna sloboda kretanja preduvjet za izbore, naglasivši kako je imperativ čuvati zdravlje građana i demokratska dostignuća, prenosi N1.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara