Ministrica kulture obitelji pjesnikinje Vesne Krmpotić izrazila sućut

Ministrica kulture obitelji pjesnikinje Vesne Krmpotić izrazila sućut
Foto: Hina

MINISTRICA kulture Nina Obuljen Koržinek uputila je sućut u povodu smrti Vesne Krmpotić, istaknute hrvatske pjesnikinje, prozaistice, esejistice i prevoditeljice, ističući kako širinom svojih interesa, raznovrsnošću i golemim opusom te njegovom estetskom vrsnoćom ona doista spada među iznimne osobnosti hrvatske književnosti.

"Svoj bogat i izuzetno produktivan umjetnički život posvetila je pisanju prvenstveno poezije, ali i proučavanju religija, tradicija i književnosti različitih naroda i zemalja u kojima je živjela.

Hrvatska kulturna javnost Vesni Krmpotić duguje duboku zahvalnost na očuvanju i promicanju istinskih ljudskih vrijednosti kroz vlastita književna djela, a posebice na povezivanju različitih kultura i njihovo predstavljanje kroz vrsne prijevode kanonskih djela stranih književnosti", istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.

"Svojim autorskim književnim djelima, ali i pomno odabranim prijevodima u kojima se iščitava golemo znanje, akribija i strast vrsnog poznavatelja lijepe književne riječi i svjetske književne baštine Vesna Krmpotić dugi je niz godina kontinuirano i predano obogaćivala hrvatsku kulturu i promicala univerzalne duhovne vrednote.

Odlazak Vesne Krmpotić nenadoknadiv je gubitak za obitelj i prijatelje, a na hrvatskoj književnoj sceni i kulturi u cjelini ostavlja veliku prazninu, no bez imalo sumnje možemo ustvrditi da će brojni novi naraštaji njezinih poklonika nastaviti promatrati svijet Vesninim znatiželjnim, suosjećajnim i nadasve senzibilnim očima.

U ime Ministarstva kulture, hrvatske kulturne javnosti i u svoje osobno ime upućujem Vam izraze iskrene sućuti", navela je u izrazima sućuti ministrica Obuljen Koržinek.

Sućut izrazio i Jandroković

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković također je uputio je izraze sućuti.

 "Vesna Krmpotić svojim iznimno bogatim spisateljskim opusom koji se ogleda u više od stotinu objavljenih knjiga, ostavila je trajni trag u hrvatskoj književnosti i kulturi.

Cijenjena književnica za svoj dugogodišnji plodonosan rad dobila je niz hrvatskih književnih nagrada i priznanja, među kojima nagradu Vladimir Nazor za životno djelo te nagradu Ivan Goran Kovačić za roman 'Brdo iznad oblaka', a za svoj doprinos hrvatskome pjesništvu dobitnica je nagrade TIn Ujević. Posebno ćemo je pamtiti  kao vrsnu i jedinstvenu pjesnikinju iznimnoga nadahnuća, koja je živjela stvarajući svoju poeziju", naveo je predsjednik Sabora Jandroković, izrazivši iskrenu sućut obitelji Krmpotić u ime Hrvatskoga sabora i osobno.

Ugledna i nagrađivana hrvatska književnica, pjesnikinja i prevoditeljica Vesna Krmpotić umrla je u utorak u 87. godini. Rođena je 1932. u Dubrovniku, diplomirala je psihologiju i engleski na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a bengalski jezik na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u New Delhiju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara