Ministrica Matulović Dropulić s predstavnikom UNDP-a

MINISTRICA zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić razgovarala je danas sa stalnim predstavnikom Programa UN-a za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj Cornelisom Kleinom o projektima koje Ministarstvo i UNDP provode zajedno u Hrvatskoj.

Ministrica je naglasila da je Hrvatskoj zaštita okoliša posebno važna, a prioritet je otklanjanje nagomilanih problema sa zbrinjavanjem otpada, priopćeno je iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Izrazila je i nadu da će Ministarstvo zaštite okoliša i UNDP i dalje uspješno surađivati glede zbrinjavanja otpada.

U ovom trenutku Ministarstvo i UNDP rade zajednički na nekoliko projekata, koji se financiraju dijelom iz Fonda za globalni okoliš, a dijelom ih financira hrvatska Vlada.

Jedan od tih projekata je Projekt očuvanja biološke raznolikosti kroz integralno upravljanje obalnim područjem kojim se želi razviti koncept integralnog planiranja i upravljanja obalnim područjem.

Tu je i Projekt uklanjanja zapreka poboljšanju energetske učinkovitosti u uslužnom sektoru i kućanstvima.

Hrvatska je 1998. postala korisnicom sredstava namijenjenih poticanju energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Projekt koordinira Energetski institut "Hrvoje Požar".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također UNDP i Ministarstvo zaštite okoliša zajedno rade na projektu rješavanja klimatskih problema kojim se želi napraviti procjena potrebnih tehnologija (utvrditi isplativost i cijenu utvrđenih mjera za smanjivanje stakleničkih plinova i tehnologija potrebnih za njihovo provođenje), uspostaviti kapacitete za sudjelovanje Hrvatske u Globalnom sustavu za motrenje klime - GCOS (Global Climate Observation System) , te povećati osjetljivost javnosti za klimatske promjene.

Projekt se provodi od lipnja 2003. i trajat će godinu dana.

Zajednički se provodi i Regionalni projekt za poboljšanje inventarizacije stakleničkih plinova, a svrha mu je identificirati ključne izvore emisije i omogućiti buduću međunarodnu razmjenu podataka.

Predviđeno je i usavršavanja dvaju stručnjaka iz Hrvatske, koji će dalje prenositi znanje na nacionalne stručnjake.

Projekt se provodi od lipnja 2003. i trajat će do lipnja 2006. Od ukupno 2.831.696 američkih dolara Hrvatskoj je na raspolaganju 97.000 dolara, a sama sudjeluje s 34.130 dolara.

UNDP je u nekoliko europskih tranzicijskih država, u okviru programa Capacity 21, provodio proces izradbe nacionalnih strategija održivog razvoja.

Budući da Hrvatska do 2005. treba izraditi svoju nacionalnu strategiju održivog razvoja (Vlada je imenovala članove Nacionalnog odbora za izradu strategije), UNDP može pružiti savjetodavnu pomoć - kroz radionice, razmjenu iskustava i metodoloških pristupa, navodi u priopćenju Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara