Ministrica pravosuđa: Gruntovnice i dalje moraju poboljšavati rad

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt kazala je danas da je zadovoljna smanjenjem zaostataka u hrvatskim gruntovnicama, ali da zemljišnoknjižni odjeli i dalje moraju poboljšavati organizaciju rada.

Upravo zbog organizacije, te činjenice da sve nije samo u smanjenju zaostataka smijenjen je i dosadašnji voditelj zagrebačke gruntovnice Ivica Veselić, a na njegovo je mjesto došla sutkinja Nives Radišić. Takva odluka donesena je nakon nadzora rada Zemljišno-knjižnog odjela zagrebačkog Općinskog suda, a ministrica pravosuđa novinare je danas upoznala s razlozima smjene.

Kazala je da se u mnogim upisima nije moglo utvrditi tko ih je i kada obavio, a Veselić nije ništa poduzeo jer je smatrao de je to u nadležnost kriminalističke policije. Također nije prijavio ni dvoje referenata koji su, mimo svojih ovlasti, potpisali oko 1600 rješanja, a iz gruntovnice nije bilo odgovora strankama u vezi požurnica.

Ministrica kaže da u toj gruntovnici nije bilo socijalne osjetljivosti ni odgovornosti za rješavanje hitnih predmeta, a o brzini rješavanja premeta vezanih uz velika investicijska ulaganja odlučivao je predsjednik po vlastitoj ocjeni, umjesto da ih je odmah dao u rad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uz to, iz sasvim nerazumljivih razloga, od 1. listopada prošle do 31. siječnja ove godine, od 216 zaprimljenih žalbi samo ih je 24 poslano na Županijski sud.

Ministrica je rekla da je zadovoljna smanjenjem zaostataka u zemljišno-knjižnim odjelima, posebno u zagrebačkoj gruntovnici i to u samo pola godine od kada je izmijenjen Zakon o zemljišnim knjigama.

Prema broju smanjenja zaostataka prednjače gruntovnice u Splitu, Rijeci i Zagrebu u kojima se, kako kažu u Ministarstvu, povećava broj riješenih premeta u odnosu na broj zaprimljenih. No, istodobno zagrebačka i splitska gruntovnica i dalje imaju najviše neriješenih predmeta.

(Hina) xam yso

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara