Ministrica pravosuđa najavila osnivanje sudova za sporove male vrijednosti

Ministrica pravosuđa najavila osnivanje sudova za sporove male vrijednosti

MINISTRICA pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt najavila je danas osnivanje sudova za sporove male vrijednosti, a nije isključila ni mogućnost osnivanja sudova za prometne prekršaje te radne sporove.

Ministrica je na konferenciji za novinare ustvrdila da bi ti potezi trebali doprinijeti rasterećenju pravosuđa. Kazala je da će se u proceduri uskoro naći izmjene Zakona o sudovima koji, među ostalim, predviđa uvođenje inspekcija u sudove. Inspektori bi bili suci i sudski savjetnici koji će biti zaposleni u Ministarstvu, a predlaže se da savjetnici ubuduće mogu voditi i kaznene postupke kroz kaznene naloge.

Najavljeno je da se više neće osnivati sudovi u manjim mjestima, već će suci postojećih sudova raditi izvan sjedišta sudova koji bi trebali dobiti glasnogovornike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministrica je najavila i novi zakon o Državnom sudbenom vijeću kojim bi predsjednici sudova postali članovi sudačkih vijeća te bi tako mogli utjecati na imenovanje sudaca.

Govoreći o slučaju generala Ante Gotovine rekla je da Hrvatska neće odustati od potrage za njim. "Do početka pregovora o članstvu u Europsku uniju u tom smislu bit će puno posla", kazala je.

Kao najveći domet Ministarstva pravosuđa u ovoj godini navela je sređivanje stanja u gruntovnicama.

Najavila je da će nakon dobivanja mišljenja sudačkog vijeća razriješiti predsjednicu supetarskog Općinskog suda Ivanu Domić koju se sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti.

Foto: FAH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara