MINISTRICA PRAVOSUĐA RAZGOVARALA S ODVJETNICIMA O TARIFAMA

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt razgovarala je danas s predsjednikom Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Rankom Pelicarićem o odvjetničkim tarifama, priopćeno je iz Ministarstva pravosuđa.

U Ministarstvu kažu da je na sastanku razmotren usporedni prikaz odvjetničkih tarifa u zemljama Europske unije i način njihova propisivanja s novim tarifama koje je nedavno donjio HOK.

Predsjednik HOK-a Ranko Pelicarić rekao je kako je jedan od najvećih problema s kojim se hrvatski odvjetnici susreću nepostojanje ekskluzivnosti odvjetničkog zastupanja pred sudom. Rekao je da bi ograničavanje samostalnosti HOK-a u donošenju odvjetničke tarife bilo moguće samo u onom dijelu u kojemu odvjetnici, članovi HOK-a, imaju monopol u zastupanju. Sada se to odnosi samo na područje kaznenih obrana po službenoj dužnosti u kojem je odvjetnička tarifa već korigirana zakonom, stoji u priopćenju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škare Ožbolt je naglasila kako je cilj Ministarstva postići efikasno pravosuđe do 2007. u sklopu ulaska Hrvatske u EU u čemu očekuje aktivan doprinos odvjetnika. Najavila je i osnivanje radne skupine za izradu Zakona o odvjetništvu te usklađivanje drugih propisa s onima u EU. U radu te skupine sudjelovat će i predstavnici HOK-a, kaže se u priopćenju Ministarstva pravosuđa.

(Hina) pp/xmt yso

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara