Ministrica pravosuđa zadovoljna radom sudova unatoč povećanju zaostataka

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt izjavila je danas kako je zadovoljna prošlogodišnjim radom hrvatskih sudova, iako je broj neriješenih predmeta u 2004. povećan za 6,12 posto.

Lani je riješeno oko 16,6 posto više predmeta nego godinu ranije, a broj neriješenih predmeta narastao je zbog povećanog priljeva, kazala je ministrica na konferenciji za novinare.

Ukupan broj sudskih zaostataka popeo se na više od 1,64 milijuna predmeta. No, u Ministarstvu tvrde da je ipak smanjen trend porasta broja zaostataka te ističu kako se ranijih godina broj neriješenih predmeta kretao oko 11 posto.

Prema ministričinim podacima svi sudovi prošle su godine primili oko 11 posto više predmeta nego 2003.

Više riješenih predmeta nego godinu ranije u Ministarstvu objašnjavaju uspjehom reformskih mjera, kao što su povećanje broja sudskih savjetnika, ustupanje predmeta s preopterećenih na manje opterećene sudove te privremeno upućivanje sudaca na rad u više sudove.

Te su mjere posebne rezultate pokazale u smanjenju broja neriješenih parničnih predmeta za oko 7 posto i kaznenih predmeta za oko 10 posto. Najviše neriješenih predmeta i dalje otpada na ovrhe te prekršajne postupke koji zajedno čine više od polovine ukupnih sudskih zaostataka.

Stoga će Ministarstvo, kako je najavljeno, ove godine posebnu pozornost posvetiti smanjenju ovršnih zaostataka, a razmatra se i mogućnost osnivanja posebnih sudova koji bi se bavili predmetima manje vrijednosti.

(Hina) xam yso

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara