Ministrica Škare-Ožbolt o proceduri u Haaškom sudu

MINISTRICA pravosuđa Vesna Škare Ožbolt izjavila je danas da je za šest optuženika koji su danas otputovali u Haag procedura identična kao i za generale Mladena Markača i Ivana Čermaka.

Na pitanje zašto nitko od Vlade danas nije bio na njihovom ispraćaju u zagrebačkoj zračnoj luci, ministrica Škare-Ožbolt je ponovila da je procedura identična te da je dogovoreno da i jedni i drugi odu u istom statusu, u pratnji pomoćnika ministrice pravosuđa i da je Vlada i za njih dala jamstva.

Država je dala jamstva i za dvojicu generala prije i daje i za ovu šestoricu. Dogovorili smo se da će imati kompletno isti status i ja ću isto tako i za njih šestoricu otići i dati i usmena jamstva ako to bude trebalo, navela je.

Na pitanje kada će oni izaći pred Sudsko vijeće, odgovorila je kako misli da će to biti vrlo skoro i da će se izjasniti jesu li krivi ili nisu. Nakon toga njihovi odvjetnici vjerojatno će uručiti zahtjev za privremeno puštanje na slobodu i priložiti Vladinu garanciju. Kada će to učiniti ovisi o odvjetnicima, budući da neki od optuženika nisu napravili intervjue i nisu razgovarali s Tužiteljstvom, a neki jesu, pa će vjerojatno i to zakazivanje biti za svakog pojedinačno", navela je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na novinarski upit je li hrvatska Vlada kontaktirala s Vladom Federacije BiH o zaštiti haaških optuženika koji imaju i hrvatsko državljanstvo Škare-Ožbolt je odgovorila da je prema Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima hrvatska država dužna brinuti o svojim državljanima i ponašamo se u skladu s Bečkom konvencijom. Brinemo se o svojim državljanima bez obzira što imaju dvojno državljanstvo", izjavila je ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt nakon sastanka članova Vladine i Crkvene komisije za odnose s vjerskim zajednicama.

Na pitanje novinara zna li zašto se haaška tužiteljica Carla del Ponte protivila da se generali Mladen Markač i Ivan Čermak puste na slobodu Škare-Ožbolt je objasnila da je razlog tome bio što je tužiteljica htjela obaviti razgovor s njima u Haagu.

Budući da je Statusna konfrencija bila sazvana njihovi branitelji su smatrali da pred nju moraju izići jer su Markač i Čermak nekoliko puta već razgovarali s predstavnicima Tužiteljstva.

Odluka je naravno na sudu, a ona se očekuje u skoro vrijeme, navela je Škare-Ožbolt.

Dodala je da je jedan od njih s predstavnicima Tužiteljstva razgovarao šest, a drugi četiri puta.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara