MIP pozitivno o zahtjevu DORH-a: Rončević korak od skidanja imuniteta

MIP pozitivno o zahtjevu DORH-a: Rončević korak od skidanja imuniteta

Tekst: I.Kri., M.M.
Foto: Arhiva

SABORSKO imunitetno povjerenstvo jednoglasno je usvojilo zahtjev Državnog odvjetništva koje je uputilo predsjedniku Sabora zahtjev za odobrenje pokretanja kaznenog postupka protiv Berislava Rončevića, odnosno u saborsku proceduru poslan je zahtjev za skidanjem imuniteta saborskom zastupniku i bivšem ministru obrane.

Sada je samo pitanje vremena kada će Rončević izgubiti imunitet, a neslužbeno se saznaje da je prvi čovjek DORH-a Mladen Bajić već spremio optužnicu protiv bivšeg ministra obrane i njegova tadašnjeg pomoćnika Ive Bačića koji će se teretiti za zloupotrebu položaja i ovlasti te za štetu veću od 10 milijuna kuna!

Rončevića i Ivu Bačića prije nekoliko mjeseci je policija prijavila USKOK-u zbog zlouporabe položaja i ovlasti kod nabave vojnih kamiona, a sumnjiči ih se da su državni proračun oštetili za 10 milijuna kuna. Rončević i Bačić su prvo 2004. godine raspisali natječaj za nabavu 76 kamiona za MORH, a u prvoj ponudi je najpovoljniji ponuđač bio MAN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Bajić službeno od Sabora zatražio skidanje imuniteta za Berislava Rončevića

No, taj je natječaj poništen jer ministarstvo nije imalo 39 milijuna kuna, koliko je tražio MAN. Natječaj je poništen te je sa tvrtkom Eurokamion sklopljena izravna pogodba za kupnju 39 vozila po cijeni od 34,5 milijuna kuna. Time su Bačić i Rončević 37 vozila manje platili po 4,5 milijuna kuna manjoj cijeni.

Na ovu spornu nabavu od 2005. godine upozoravao je predsjednik Mesić, a istraga u ovom slučaju sporne nabave pokrenuta je tek nakon što je Rončević smijenjen sa mjesta ministar obrane. Ivo Bačić je smijenjen sa svoje dužnosti državnog tajnika u MUP-u nakon saborske rasprave u kojoj se otkrilo kako je Državni ured za reviziju DORH-a zatajio cjelovito izvješće o poslovanju MORH-a 2004. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara