Mira Buconić - nova dubrovačko-neretvanska županica

MIRA BUCONIĆ s Nezavisne liste Stipe Gabrića Jambe nova je dubrovačko-neretvanska županica, izabrana danas na utemeljiteljskoj sjednici Županijske skupštine.

Za Miru Buconić glasovali su vijećnici Nezavisne liste Stipe Gabrića i koalicije SDP-a, HSU-a i HNS-a, koji nakon izvanrednih lokalnih izbora 9. travnja ove godine imaju 23 mjesta u Skupštini.

Oporba, predvođena koalicijom HDZ - HSLS, s ukupno 15, te HSP s tri vijećnika, koja je za protukandidata istaknula župana iz prošloga saziva Ivu Miletića (HDZ), glasovala je protiv.

Za predsjednika i dopredsjednika Skupštine izabrani su Božidar Memet (SDP) i Ivan Sršen koji je nakon razlaza s Hrvatskom strankom umirovljenika postao nezavisni vijećnik .

Za dožupane su izabrani Ivo Karamatić (SDP) i Miše Galjuf (HNS).

Kao i u glasovanju za župana, i u glasovanju za predsjednika Skupštine oporba je bila protiv, a za protukandidata je istaknula dubrovačku gradonačelnicu Dubravku Šuicu (HDZ).

Izbor županijske vlasti nakon burnih prizora i na rubu fizičkoga obračuna, uz pomoć zaštitara u prošlom sazivu, danas je protekao u mirnu ozračju s uobičajenim replikama vladajućih i oporbe.

Mira Buconić prva je županica s nezavisne liste u Hrvatskoj, ujedno i prva žena u povijesti Dubrovačko-neretvanske županije koja obnaša takvu dužnost.

Obrativši se nazočnima, pozvala je na zajedništvo i najavila dobru suradnju s gradonačelnicom Dubravkom Šuicom. Županica je najavila i izravne prijenose svih skupštinskih sjednica na dubrovačkoj televiziji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara