Mirela Holy preporučuje vam pet omiljenih knjiga

Mirela Holy preporučuje vam pet omiljenih knjiga
Buzan

MIRELA Holy stručnjakinja je za komunikacije i bivša političarka koja se istaknula zastupanjem progresivnih stavova i zagovaranjem održivog razvoja u SDP-u i ORaH-u. 

Holy je i autorica nekoliko knjiga, a u javnosti je često govorila o svojoj ljubavi za čitanje, naročito romana fantasy žanra. Stoga ne čudi što se među njenim književnim preporukama nalaze i takvi naslovi koje ća naročito znati prepoznati sladokusci tog u međuvremenu iznimno popularnog žanra.

Trilogija Prvi zakon - Joe Abercrombie

Velika sam ljubiteljica fantastične književnosti, a Joe Abercrombie me svojom prvom trilogijom Prvi zakon - koja se sastoji od romana Krivnja oštrice, Prije njihova vješanja i Posljednji argument kraljeva -  pisanom britkim stilom, punom cinizma i ironije oduševio te s velikim iščekivanjem pratim njegove nove literarne poduhvate. Ove je godine u Hrvatskoj objavljen njegov roman Junaci, svojevrsni nastavak trilogije Prvi zakon, a mnogi koji će pročitati ovu sjajnu trilogiju zasigurno će posegnuti i za romanom Poslužiti hladno, u kojem se također susreću junaci iz Prvog zakona. Joe Abercrombie je aktivan na Twitteru pa ga možete potražiti na  @LordGrimdark.

Kronike Kraljosjeka - Patrick Rothfuss

Još jedan sjajan pisac fantasyja čije romane preporučujem svima koji vole čarobnjake, magiju, ratnike, legende, sjajnu naraciju i životne istine umotane u fantastični imaginarij. S velikim nestrpljenjem čekam objavu trećeg dana Rothfussove trilogije (prva dva dijela su Ime vjetra, prvi dan i Strah mudraca, drugi dan). I ovaj je pisac aktivan na Twitteru  @PatrickRothfuss.


August - John Williams

Nedavno sam ponovno pročitala Williamsov roman o životu Gaja Oktavijana, poznatijeg kao August, utemeljitelja Rimskog carstva. Mnogi kritičari opravdano smatraju ovu knjigu najboljim povijesnim romanom u američkoj književnosti. Uvijek sam tijekom ljeta voljela čitati povijesne romane pa se nadam da će ova moja preporuka motivirati vaše čitatelje da potraže ovaj sjajan roman smješten u razdoblje starog Rima. 

Razumijevanje održivog razvoja - John Blewitt

Čitateljima koji nisu skloni fikciji toplo preporučam jednu od najboljih i najpreglednijih knjiga o održivom razvoju. Knjiga je strukturirana u 11 poglavlja, a jedno od meni najdražih poglavlja, ono deseto, bavi se komunikacijom i učenjem za održivost. S obzirom na činjenicu da su klimatske promjene najveća globalna prijetnja današnjice te da u ovom trenutku ne postoji bolje rješenje za okolišne probleme od implementacije koncepta održivog razvoja, vjerujem da će svima koji su zainteresirani za lokalno djelovanje i globalno promišljanje sadašnjeg trenutka ovo biti iznimno inspirativna knjiga. 

Politički mitovi - Frederic Monneyron i Antigone Mouchtouris (ur.) 

Radi se o zbirci eseja koji razmatraju transformaciju mitova o utemeljenju, nacionalnom identitetu, herojima - spasiteljima, obećanom zlatnom dobu u političkom kontekstu, odnosno zloupotrebi mitske svijesti i kolektivnog nesvjesnog u političke svrhe. Kao predavačica sam se uvjerila da čak i mnogi koji se žele profesionalno baviti komunikacijom ne razumiju važnost naracije (tzv. storytellinga) i uloge koju master mitovi imaju u medijskom uokvirivanju. S obzirom na činjenicu da je prepoznavanje ovih obrazaca nužan dio medijske pismenosti kojom se jedino možemo boriti s poplavom lažnih vijesti, ovu knjigu smatram iznimno korisnim štivom za sve one koji ne žele da ih političari, spin doktori i plaćenički mediji prevode "žedne preko vode".


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara